Парижка мода за един уикенд – изложбите на Жан Пол Готие, Жана Ланвен и Ив Сен Лоран

 

снимки: авторът; Reuters; Vogue

Париж е достатъчно привлекателна дестинация и без специална причина, но това лято предлага на всеки моден фен поне три страхотни повода да посети световната столица на модата за един уикенд. Почти на една ръка разстояние и буквално на няколко крачки от прочутото авеню „Монтен“, са разположени изложбите на трима от най-великите дизайнери на миналия век – Жан Пол Готие, Жана Ланвен и Ив Сен Лоран. В последните години модата заема все по-голямо място в световните музеи, и експозиции като тези доказват, че мястото й е именно там, редом с най-добрите образци на световното изкуство. И макар че да се разказва за дрехи от този порядък е все едно да се описва картина, ето малко подробности от трите изложби.

Жан Пол Готие

Изложбата на „лошото дете на фреската мода“ е разположена в „Гран Пале“. Експозицията обикаля света от две години насам и е видяна от милиони хора на няколко континента, но специално за Париж са добавени нови експонати и всичко е подредено така, че да подхожда на архитектурата на двореца. Готие е един от малкото дизайнери без специално образование. Пътят му към модата започва още от родния дом – с любовта му към баба му с нейните корсети и ретро стил и с мечтата му да си има кукла, която родителите му така и не купили, така че малкият Жан-Пол сменил пола на мечето си – ушил му пола и конусовиден сутиен. Това мече е първият експонат от изложбата. Общо тя съдържа над 90 експоната – дрехи, аксесоари и снимки, подредени в няколко зали на два етажа. Освен неподвижните манекени има движещ се подиум с истинско модно дефиле, а също и пантеон с любимите клиенти на дизайнера, сред които са както главните редакторки на френския и италианския Vogue, така и най-големите звезди на киното и музиката – Дейвид Бауи, Бой Джордж, Кайли Миноуг, Марион Котияр, Бет Дито и, разбира се, Мадона, за която е отделена специална секция.

Няколко са мотивите в творчеството на Готие, които са останали в историята на модата и до днес и осигуряват на дизайнера място сред най-големите. Той е първият, който прави масово модерни моряшките блузи и изобщо дрехите на райета, първият с необичаен поглед върху ролята на двата пола и понятията за грозно и красиво – дело на Готие са мъжките поли, смесването на мъжко и женско в модата и моделите джуджета, транссексуални и възрастни хора, които той редовно пуска на дефилетата си. Безбройни варианти на корсети, тренчкоти и моряшки панталони проследяват в изложбата пътя му от първите прецизни опити в дизайна до последните му смели експерименти в етно стил.

От две години насам Готие прави само по една колекция висша мода годишно и дрехите му няма къде да бъдат купени. Остава само музея, където те са съвсем на място.

Жана Ланвен


Изложбата, посветена на Жана Ланвен, е в Парижкия музей на модата, който е отворен специално за целта. Куратор на изложбата е Албер Елбаз, дизайнер в модна къща Ланвен от 12 години. С присъщата си скромност и добър вкус Елбаз не е добавил в експозицията нито едно свое произведение. Всички изложени модели са от архива на Жана Ланвен. Само един поглед върху произведенията й разкрива защо „Ланвен“ днес е най-старата действаща модна къща на Париж. Всяка дреха от тази изложба може да бъде носена и днес без никакви корекции и забележки. Семпли, перфектно ушити и с точната доза бродерии, скроени виртуозно и видимо удобни за обличане, това са идеалните дрехи измислени и направени от една жена за всички други жени по света.

Ив Сен Лоран


Фондацията на спътника и партньор на Ив Сен Лоран – Пиер Берже – предлага подробен поглед върху една от най-скандалните и неуспешни колекции на дизайнера – тази от 1971 година. Ив Сен Лоран я посвещава на лукса и парижкия шик по време на окупацията през Втората световна война. Публична тайна е, че парижани се адаптират доста добре към немското присъствие, Коко Шанел живее официално с любовника си – висш немски офицер, а парижанките смело носят кожи, дълбоки деколтета и фриволни копринени рокли. Разбира се, след войната всичко това е потулено набързо и никой не желае да си го припомня. Именно това е причината за отрицателната реакция на пресата и клиентите на Ив Сен Лоран, които през 1971 година колективно порицават неговата идея и отказват да купят дрехите, голяма част от които и днес са собственост на Пиер Берже и са изложени в момента.

Всъщност това е една прекрасна колекция, която демонстрира уменията на Ив Сен Лоран като илюстратор и дизайнер. На разположение на публиката са скиците на всички модели, образци от платовете, видео от цялото дефиле и повечето от реалните дрехи. Безупречно ушити, издържани в носталгичен ретро стил, без нито един излишен детайл, всеки един от показаните модели е доказателство за гения на дизайнера и неговата смелост.

Етикети: 

Твоето мнение