7 модела рокли, които жените ще носят винаги

текст: Елица Павлович; снимки: "Fabulous Frocks" by Jane Eastoe and Sarah Gristwood

Има нещо вечно в образа на жената в рокля. През последния век тенденциите се сменят толкова често, че вече всичко е познато, всичко е разрешено – всевъзможни силуети, материи и дължини са ставали актуални, после старомодни, за да изгреят отново. Роклята обаче винаги е на мода.

Има моменти, когато жената задължително е с рокля – в сватбения ден, на най-официалните мероприятия, но също и във всеки момент, в който иска ясно да покаже чрез дрехите си коя е и – по-важното – коя иска да бъде. Обичаме роклите, но рядко знаем тяхната история, а зад всеки прочут модел обикновено стои името на някой велик дизайнер или жена със стил. Ето накратко историята на седем модела рокли, които са актуални и днес:


Цветна рокля с разкроена пола
Кристиян Диор бил дизайнерът, който след войната върнал женствения силует на мода. Първата му колекция била критикувана, защото разкроените поли изисквали много плат, а времената били бедни и това изглеждало като излишно разхищение. Диор обаче настоявал на това, че жената трябва да прилича на цвете. И до днес цветните рокли с разкроени поли напомнят за великия дизайнер и все още правят жените елегантни и безгрижни.


Роклите с голямо деколте на Кристобал Баленсиага
Създадена през 50-те години на миналия век, тази рокля отразявала духа на времето – след трудните военни години и възстановяването след тях, било време жените да „събуят панталоните“ и отново да бъдат елегантни съпруги и майки. Моделите на Баленсиага разкривали най-нежните и уязвими части на женското тяло – шията и раменете. И до днес подобен модел прави всяка жена неустоима.


Роклите с оптичен принт от 60-те
Не е нужно да търсим дълго, за да се убедим в актуалността на тези модели – последното ревю на Диор е пълно с тях. Създадени по подобие на Op art изкуството, роклите с графичен дизайн са закачливи и моментално правят впечатление.


Роклите в бяло и черно
А това е великият Валентино. С колекцията си от 1992 година той въвел в модата бялото и черното в различни комбинации, които освен страшно ефектни, са и невероятно фотогенични. Същото важи и до днес.


Роклите от технологични материи
Името на дизайнера, който пръв започнал да експериментира с технологиите в модата, е Хусейн Чалаян. Тази рокля е от фибростъкло и се нарича „самолет“. Повечето от творенията на Чалаян могат да се видят в музеите по света и не стават за носене, но той отворил пътя за дрехите от неопрен и всякакви странни материи, с които днес модните къщи експериментират смело.


Възстановка на исторически рокли
И без обяснения се вижда, че това е Вивиан Уестууд. Именно тя първа се вдъхновила от далечните времена на Мария Антоанета и другите модни икони в историята и започнала да прави съвременни копия на техните рокли. След нея дошъл Алекзандър Макуин, Кристиян Лакроа и много други. А след тях – сватбените рокли с корсети, които не са загубили актуалност и до днес.


Селските рокли
Това е манекенката Туиги през 1971 година. Дизайнерът Бил Гиб ушил специално за нея тази рокля, вдъхновена от селските носии в Централна Европа. Фолклорът и носиите станали трайно вдъхновение в модата от тогава насам и мотиви от тях има непрекъснато в колекциите на модните къщи и по магазините.

Етикети: 

Твоето мнение