Историята на Пиер Балмен – и Бог създаде жената

#HMBalmaination е най-популярният хаштаг в социалните медии през последните дни и това не е случайно. Зад името Balmain и цялото вълнение около предстоящата колекция стои повече от 70-годишната история на марката и нейния създател – един от най-великите дизайнери на Париж.

Пиер Балмен е роден на 18-ти май 1914 година в семейство на производители на дрехи – съдбата му била предрешена от люлката. Той израснал в шивашкото ателие на родителите си и изработването на дрехи му изглеждало като магия. На 20 годишна възраст Балмен заминал за Париж и се записал да учи архитектура, но цялото си свободно време посвещавал на рисуване на скици с дамски рокли. През 1939 година мечтата му да прави мода се сбъднала и той бил приет за чирак в ателието на прочутия кутюрие Люсиен Лелонг. Заедно с него там работел и младият Кристиян Диор, двамата с Балмен дори планирали да открият заедно своя модна къща.

Първия си магазин Пиер Балмен открил през 1945 година в Париж, а днес дрехи с неговото име се продават в 75 страни по света. Да се разкаже историята на модна къща Balmain е дълга, макар и интересна сага, затова ето само най-интересното, с което този дизайнер останал завинаги в историята.

Пиер Балмен познавал отлично историята на изкуството и в роклите му от самото начало личало силното влияние на различни мотиви от западната живопис и Изтока – големи цветя и различни графични изображения. Те и до днес са запазена марка на Balmain. Дизайнерът бил ненадминат в бродериите и изящните елементи по дрехите. Той въвел модата на ансамблите от рокля с манто или палто от същия плат към нея; той пръв открил коленете и раменете на жените с разголени рокли, които били скандални през 50-те години. Кройките му били перфектни – заслугата за това била изключително на неговия помощник и партньор в живота Ерик Мортенсен, също архитект и дизайнер, който посветил целия си живот и талант на модна къща Balmain, оставайки безименен.
Пиер Балмен бил любимец на богатите и известните на своето време. Той обличал Марлене Дитрих, Вивиан Ли, Бриджит Бардо – включително във филма „И бог създаде жената“, София Лорен, Катрин Хепбърн и много други. Днес тази традиция е отлично запазена от наследника му Оливие Рустейн.

Пиер Балмен бил първият френски дизайнер, който открил свой бутик в САЩ. Той пръв пуснал парфюм за жени със „зелени“ нотки в него, дотогава използвани само в мъжките аромати. Този парфюм на име Jolie Madame бил създаден от Жермен Селие – първата в света жена, призната наравно с мъжете за професионален парфюмерист.

През 60-те години на миналия век изгряла звездата на Ив Сен Лоран с неговия минимализъм и любов към модерното изкуство. Дрехите на Балмен започнали да изглеждат претрупани с детайли и старомодни. Десетилетия наред модната къща минавала от едни ръце в други и сменяла дизайнерите си в опит да си върне отминалата слава. Не помогнало дори наемането на Оскар де ла Рента. Едва с назначаването на 25-годишния Оливие Рустейн и първата му колекция, Balmain възкръснал в цялата си прелест.

Младият Оливие обожава майка си и казва, че за него жените са силният пол. Дрехите му са като ризници и могат да се разглеждат безкрайно – всеки елемент в тях е съвършен. И ако едно време блясъкът и бродериите на Пиер Балмен украсявали улиците на Париж, днес творенията на Balmain са също толкова на място сред небостъргачите на мегаполисите. Стилът на Пиер Балмен се оказал вечен, като самата мода.

Магазин: 

Твоето мнение