Lancôme на 80 години – петте тайни на френския чар

текст: Елица Павлович; снимки: Lancôme


През 1935 година двете най-могъщи козметични компании в света принадлежали на две жени, и двете американки – разбира се това били Хелена Рубинщайн и Есте Лаудер. Когато продуктите им започнали да завладяват и Франция, един честолюбив французин с отличен вкус на име Арман Петижан решил да се намеси в тази женска война и да защити името на родината си, като предложи най-доброто в козметиката за жените с вкус. Така била създадена компанията Lancôme.
Самото име на компанията, кръстена на прекрасния старинен замък Le Château De Lancosme напомня за приказка, а познатата на всички емблема със златната роза идва от розовите храсти около замъка. За Арман Петижан нямало дребни или маловажни детайли, той искал само най-доброто и затова още с основаването на компанията събрал отлични специалисти във всички области на козметиката. Негови сътрудници били братята д’ Орнан /единият от които в последствие създава марката Sisley/, химикът Пиер Велон и художникът Жорж Делом, бивш арт-директор на Coty. Заедно те създали продукти, които се продават успешно и до днес и вече имат легендарен статус.
Красотата не е във външния вид, а в неподправените емоции, които отключват женската чувственост – това мото завещал на компанията си Арман Петижан. Неговият успех доказва, че той наистина знаел тайните на парижкия шик. Ето само пет от многото причини всяка жена да бъде клиентка на Lancôme поне веднъж в живота си:


Парфюмите
Арман Петижан бил ученик на великия Коти, наричан „Наполеон на парфюмите“. От него той наследил най-важното за успеха на един парфюм – ароматът да бъде запомнящ се, поднесен в красив флакон, на достъпна цена. Първите парфюми на Lancôme били опаковани в невероятно красиви кристални шишенца, дело на Рене Лалик и фабриката „Бакард“ и днес цените им са баснословни. Това било революция в началото на миналия век, когато всички опаковки били плоски и неизразителни. И днес Lancôme предлага огромен избор от парфюми, всеки в своя различна, неповторима опаковка.


Червилата
Принципът за красивите опаковки важал и тук. Петижан казвал възмутен, че неговите клиентки никога няма да носят грозно опаковано червило в чантата си, така че настоявал на изящни и луксозни гилзи.
Но онова, с което Lancôme останали завинаги в историята, изобщо не са опаковките. По времето на Арман Петижан имало само един вид червило – химическо. То било трайно, но изсушавало устните и стояло неестествено. Lancôme завинаги променили това, като създали първото хидратиращо червило – лъскаво и с ярък цвят, каквото го познаваме и до днес. Освен това всичките им червила имали прекрасни имена, в унисон с отличното им качество - «Versailles», «Le Chambord», «Les Miroirs», «Au Rosier», «Clef de Coquette», «L'Absolu Rouge», «Color Fever».


Кремът Nutrix
Създаден в лабораторията на химиците на Lancôme, този крем скоро придобил абсолютно легендарен имидж. Твърди се, че той лекува изгаряния, измръзвания, оттоци, ухапвания от комари и какво ли не. Британското министерство на отбраната твърдяло, че кремът устоява и на атомни атаки!
И тук опаковката била луксозна и специално изработена и когато през войната нямало материали за бурканчетата, Арман Петижан казал, че спира производството. Верните почитателки на Lancôme започнали да носят празни опаковки в магазините, за да им ги
пълнят отново.


Спиралите
Може би най-известният продукт на Lancôme в последните десетилетия. На практика всички нововъведения в спиралите за очи в последните години са направени от Lancôme. Като се започне от необичайните форми на четките, съставките на туша, ароматите, всичко е най-високо качество, точно както Петижан завещал на наследниците си. На Lancôme принадлежи първата лечебна спирала «Kéracils» през 1987 година, прочутата «Hypnôse» от 2004 с уникална формула с полимери за растеж на миглите, следвани от «Virtuôse», «Oscillation Powermascara» до последната, «GRANDIÔSE».


Специалистите
„Не можете да продавате нещо, което не познавате“ – казвал Арман Петижан на сътрудниците си. Още през Втората световна война той открил в Париж школа, в която обучавал своите „посланички на красотата“, които изучавали добри маниери, рисуване, маркетинг, гримиране. И днес всички сътрудници на марката – а те са над 20 000 по целия свят – минават през това специално обучение, така че всяка клиентка е сигурна, че ще бъде професионално консултирана и насочена към най-подходящите за нея продукти.

Етикети: 

Твоето мнение