Mango – да изпревариш тенденциите

текст: Елица Павлович; снимки: Mango

През 1972 година двамата братя Исак и Нахман Андик – евреи от испански произход – се преселват от Турция в Барселона. Със себе си те носят тишърти от родината, които продават в Испания със сериозна надценка. Така още на 14 години мечтата им е ясна – да си имат собствен магазин за дрехи.
През 1984 година планът бил изпълнен – на улица Passeig de Gràcia в Барселона се открива първият магазин Mango. Името на марката Исак и Нахман избрали по време на пътешествие до Филипините – плодът манго им се сторил свеж и различен, а името му било звучно и се произнасяло лесно на всякакви езици. Така се родила компанията Mango – втората най-голяма компания за мода в Испания в наши дни.

След като изнесли производството от Испания в Китай, за да намалят себестойността на стоките, братята Андик започнали да разширяват империята си. Първият им магазин в чужбина бил открит в Португалия през 1992 година. В момента компанията Mango има над 8 600 служители и магазини на четири континента. По обясними причини Истанбул е градът с най-много Mango магазини по света.

От самото си създаване Mango изпреварват тенденциите в модерната търговия и High Street модата. Още преди 20 години Mango имат свой официален сайт – не особено популярен ход по онова време. През 2000 година започват онлайн търговия – също сред първите в бизнеса. Всичко, което другите компании за мода правят, Mango вече са пробвали и записали в историята си – награда за млади дизайнери, наречена «El Botón-MANGO Fashion Awards» с впечатляващия награден фонд от 300 000 Евро, собствена линия за аксесоари, ревюта на седмицата на модата, дрехи в големи размери, колекции създадени от знаменитости – Мила Йовович, Моника и Пенелопе Крус, Скарлет Йохансон, благотворителни проекти – именно Скарлет създава чанта, приходите от която отиват изцяло в помощ на пострадалите в Хаити. Още през 2009 година, непосредствено след началото на кризата, Mango стартират проекта Think Up в рамките на който 90 модела от новите колекции се продават с намалени цени, за да са по-достъпни. През 2012 година чрез проекта си Mango Street те подкрепят експериментите и въображението в уличната мода – най-влиятелният и бързо развиващ се сегмент в Интернет.

С какво се отличават – Mango предлагат пълен асортимент от продукти за съвременното градско семейство – от облекло за бебета и малки деца, през мъжки и дамски дрехи за всякакви случаи, до спортно облекло за свободното време, парфюми и аксесоари. За съжаление не всичко се предлага във всички магазини по света. Затова пък асортиментът в различните държави е съобразен със спецификите на региона и вкуса на клиентите.

Какво си заслужава да купим – Всичко, което ни хареса, разбира се. Специално внимание заслужават няколко неща – проектите им с външни дизайнери – например с Мозес де ла Рента, син на легендарния дизайнер, създател на лимитирана серия тишърти. Или линията за жени над 46-ти размер, наречена „Виолета“ на името на дизайнерката Виолета Андик, племенница на създателите. Дизайнер на мъжките дрехи на Mango e Адам Липс, преди това работил за модни къщи като Оскар де ла Рента и Ралф Лорън. Парфюмите на Mango -  MNG Cut for Woman, Mango Adorably и Mango Delirium – се произвеждат от компанията Antonio Puig, която прави също така и ароматите на Paco Rabanne, Prada, Carolina Herrera, Nina Ricci. А часовниците с марка Mango са произведени от Swatch.

Всичко това доказва, че за Mango съотношението цена-качество е водещо, а целта им е всяко посещение в магазина да е удоволствие.

Етикети: 
Магазин: 

Твоето мнение