Swarovski – 120 години блясък, без който модата не може

текст: Елица Павлович; снимки: Swarovski 

Това твърдение не е преувеличено – модата, каквато я познаваме днес, наистина би била невъзможна без Swarovski и това изобщо не се дължи само на идеално шлифованите кристали, с които дизайнерите украсяват творенията си. Историята на Swarovski започва едновременно с историята на съвременната мода, компанията Swarovski стои зад идеите и успеха на много от най-големите имена в модата през последния един век – например като спонсор на почти всички колекции на Алекзандър Макуин, включително и на изложбата му в Лондон в момента. Благодарение на Swarovski съществуват големите награди за мода и от двете страни на океана, те осигуряват стипендии в най-престижните училища за мода. Ето и началото:

През 1895 година Даниел Сваровски основал едноименно предприятие за шлифоване на кристали. Даниел произхождал от Бохемия и обработката на стъкло и кристали била традиция в семейството му от поколения. С цената на девет годишен упорит труд той успял да изобрети машина, която да шлифова кристали – така не само патентовал технологията, която и до днес прави кристалите Swarovski уникални, но и направил възможно масовото производство. В момента, 120 години по-късно, фабриките на Swarovski са 75 на брой, а компанията се управлява от петото поколение Сваровски.

Именно в края на 19-ти век Чарлз Уорт основал в Париж първата модна къща Haute Couture, променяйки модата завинаги. Ако до тогава облеклото било строго регламентирано от положението на дамата в обществото, а бижутата били само с естествени камъни и космически скъпи, модните къщи след Уорт демократизирали дрехите и ги направили достъпни за всички, независимо от къде произхождат и какво работят, а благодарение на Swarovski всяка жена можела да има бижутата, за които мечтае. Благодарение на кристалите по дрехите жените буквално заблестели – големите дизайнери като Диор или Коко Шанел били влюбени в кристалите Swarovski, които подчертавали изяществото на движенията на жената и тя цялата греела.

Трудно е да се изброят накратко всички забележителни творения, в които Swarovski е неизменна част, но ето някои от по-известните: През 1961 година моделиерът Жан Луи създал за Мерлин Монро рокля, с която тя да поздрави президента Кенеди за рождения му ден. Молбата на актрисата била това да е рокля, каквато светът не е виждал до тогава – точно така и било, роклята била абсолютно прозрачна, обшита с 6 000 кристала Swarovski, а отдолу Мерлин не носела нищо. Останалото е история.

Swarovski са направили полилеите в Метрополитън опера и Версай; те снабдяват със специални кристали за сценични костюми изпълнителите по света от десетилетия насам – от Майкъл Джексън и Тина Търнър през 80-те до Лейди Гага. Без Swarovski биха били невъзможни филми като „Алиса в страната на чудесата“ на Тим Бъртън, „Черният лебед“ на Дарън Ароновски и „Пепеляшка“ на Дисни. И не на последно място, благодарение на щедростта на компанията съществуват Swarovski Award for Womenswear, Swarovski Award for Menswear, Swarovski Award for Accessory Design,  наградата CFDA.

По какво се различават – Swarovski са наистина уникални и на практика нямат конкуренция. Над 80% от кристалите, използвани в качествената бижутерия са Swarovski. И до днес е тайна патентът на компанията за това как се изработват кристалите, но те са абсолютно прозрачни и без никакви пукнатини и дефекти, с необичайно силен блясък. Шлифоването също е патент, както и технологията за оцветяване на кристали, за рязането им – изобщо целият блясък в модата и бижутата наистина е немислим без Swarovski.

Какво да си купим – казано накратко – всичко, което можем да си позволим. Специално линията бижута има голям ценови диапазон и възможности за всички. Особено ценни са колекциите от кристални фигурки – всяка е произведена в лимитиран брой екземпляри, след което Swarovski унищожават скиците и никога повече не правят същия модел По света има стотици хиляди колекционери на кристалните фигурки.

Това е историята на Swarovski – мода, блясък и красота. Със сигурност във всеки дамски гардероб блещука поне едно тяхно кристалче.

Етикети: 
Магазин: 

Твоето мнение