5 правила за носене на колан

снимки: style.com

Колко чифта обувки имате? Колко чанти или шалове? А колко колана? Почти сигурно последната цифра е най-малка. Извън почти задължителния кожен колан на джинсите и тук-таме някоя рокля или пола, които се продават в комплект с колан, този аксесоар не е достатъчно популярен, въпреки че на практика никога не е излизал от мода.

Коланът е отличен, евтин начин да променим дрехата и себе си само с помощта на един ефектен аксесоар. Достатъчно е само да имаме добра идея и да спазваме ето тези основни пет правила:

Правилният материал

За колан, който ще носим постоянно и искаме да трае дълго, няма по-добър материал от естествената кожа. Сигурният вариант е да заложим на цветове, близки до естествения цвят на кожата в кафявата гама, черен или в неутрални цветове. Коженият колан изглежда добре дори когато е леко износен и състарен, не случайно много модели се продават изглеждащи все едно вече са носени и то многократно.

Ако коланът ни трябва само за ефект или за някакъв моден експеримент, тогава по-добре да е изкуствен или от текстил. Така можем да си позволим разнообразие от ярки цветове, шарки и размери. Важно е само катарамата да не е голяма и декорирана – на евтините модели това винаги стои крещящо и безвкусно.

Широчината

Тук правилото е просто – колкото по-масивна е фигурата, толкова по-широк трябва да е коланът. Това, разбира се, не означава по-едрите дами да носят колани по една педя, но във всеки случай не бива да са широки под четири сантиметра.
Всички други могат смело да носят всякакви широчини и размери. Има само една особеност за коланите на джинси и панталони – ако коланът е много тесен, то талията трябва да е или висока, или смъкната – на нормалните панталони се носи средно или по-широк колан.

Цветът

Класиката за максимален ефект е черен колан на бяла дреха – така талията изглежда максимално тънка. Тоест принципът е, че колкото по-контрастен цвят е колана спрямо дрехата, толкова по-добър е ефектът. И обратното – ако целта не е да се привлича вниманието към тази част на тялото, коланът трябва да е максимално близък по цвят и десен с основната дреха.

С какво се съчетава

Коланът се съчетава с обувките, но не и с чантата. Чантата е прекалено близо до него и става претрупано. Ако коланът е достатъчно ефектен и красив като акцент в облеклото, тогава не се носят други разсейващи детайли като големи бижута или блестяща, ярка чанта.

По отношение на съчетанията между материята на дрехите и материала на колана, то тук почти няма правила. Спокойно може да се носи широк кожен колан върху тънка рокля, плетен колан върху трикотаж или дори кожен колан върху велурена дреха. Все пак не се препоръчва комбинацията от тънък колан или верижка върху груб пуловер или тъмен кожен колан върху светъл летен жакет или тренчкот.

Необходимостта от колан

Това може би е най-важното – дали фигурата и дрехата ни позволяват и допускат носенето на колан. Жените с фигура тип „ябълка“ определено е добре да се въздържат от носене на колан. Затова пък тези с по-момчешка фигура могат лесно и красиво да подчертаят талията си и да създадат илюзия за по-закръглени форми. Коланът е задължителен когато полата е широка или клош, когато дрехата е безформена или просто когато това е любимият ни аксесоар и искаме да го видят всички – в крайна сметка каква по-добра причина.

Твоето мнение