Архитектът на бялата риза – завещанието на Джанфранко Фере

снимки: interview

Наричат го „Франк Лойд Райт на италианската мода“. Джанфранко Фере е единственият от големите италиански дизайнери, след чиято внезапна смърт преди осем години модната му къща изчезва. Просто никой не успява да го замести. И докато другите двама велики италианци в модата – Версаче и Армани – са все още актуални, името на Фере постепенно потъва в забрава. Напразно – на Джанфранко Фере дължим култа към бялата риза не просто като елемент от мъжкия гардероб, а като уникална, изключително красива и абсолютно женствена дреха.

Когато преди две години италианската камара за висша мода решава да припомни на света за гения Фере, няма никакви колебания какво да съдържа изложбата за него – 27 бели ризи, заедно със скиците за тях и рентгенови снимки на моделите. Повече от всичко тази експозиция разкрива, че за Фере ризата наистина е архитектурен проект – всичките му произведения са сложно скроени, прецизно измислени и през цялото му творчество остават в центъра на колекциите му.

Фере създава бели ризи за всякакви ситуации – от строго делови до екстравагантно-прекрасни. Самият той казва, че никога в живота си не е следил модните тенденции – просто създава дрехи, в които жените да се чувстват щастливи.

Бялата риза безспорно е такава дреха. Не случайно Карл Лагерфелд признава, че единственото му съжаление в модата е, че не е създал бялата риза – след нея всичко друго е второстепенно.

Легендата за Фере разказва, че на опелото му се стекли толкова хора, че изобщо не се събрали в катедралата и се наложило да слушат службата на площада отпред. От последната шивачка в ателието му, до колегите дизайнери и най-знаменитите клиенти (за които той винаги запазвал пълна дискретност), всички дошли да изпратят любимия дизайнер. Днес ризите му са в музеите, но желанието му жената да е щастлива в бялата си риза е лесно осъществимо за всеки. Нужни са само една бяла риза. И малко щастие.

Твоето мнение