Desigual – стилът като форма на съществуване

текст: Елица Павлович; снимки: Desigual

„Desigual – това не е просто мода. Desigual е форма на съществуване и начин на мислене“ – това са думи на създателя на Desigual Томас Майер, които достатъчно добре описват стила на марката, който наистина е доста специфичен. Дори името Desigual означава различен от другите, не като всички.

Швейцарецът Томас Майер е едва 20-годишен, когато през 1984 година регистрира марката Desigual в Испания. Първата дреха, която била създадена под това име, е дънково яке – пачуърк от износени стари панталони. Първият магазин, разбираемо, бил открит в Ибиса. Днес марката има над 500 магазина в Амстердам, Барселона, Берлин, Дубай, Лисабон, Лондон, Мадрид, Милано, Москва, Ню Йорк, Париж, Рим, Сан Франциско, Сингапур, София, Токио и къде ли още не.

Дрехите на Desigual са пъстри, с бродерии и ярки цветове и не могат да се носят от всеки – феновете на марката са смели и различни. Това доказва и откриването на магазина на Desigual в Мадрид през 2011 година под мотото „Ела съблечен, тръгни си облечен“.

Първите 100 човека, които се явят в магазина по бельо, си тръгват от там напълно облечени. Както се вижда – желаещи не липсват.
През 2011 година Desigual започва сътрудничеството си с Кристиян Лакроа – един от най-великите дизайнери на Париж. През 90-те години, поради лоши бизнес решения, Лакроа губи не само модната си къща, но и правата върху собственото си име, така че работи за Desigual само с инициали, а на етикетите има нарисуван закачлив негов портрет. Но геният на Лакроа си личи достатъчно в неповторимите цветове на колекциите му и в стила на всичко, изработено от него. През 2012 година Desigual правят колекция съвместно с Cirque du Soleil, а следващата година стават част от седмицата на модата в Ню Йорк.

С какво се отличават – Desigual правят шарени дрехи и аксесоари, често на ръба на кича, но винаги ярки, весели и запомнящи се. Типичният десен на дрехите, палтата и аксесоарите включва разноцветни концентрични кръгове – по тях веднага си личат произведенията на марката.

Какво си заслужава да купим – безспорно каквото и да е от Лакроа, защото това е единствената марка, за която дизайнерът работи, а това е все едно да купим нещо от Лагерфелд или Готие – Лакроа остава завинаги наравно с тях в модния пантеон на миналия век. За по-ограничен бюджет може да се купи пъстър шал или странна асиметрична блуза, с които веднага да направим впечатление. Да не говорим за грабващите вниманието палта, рокли или пъстри маратонки.

Етикети: 
Магазин: 

Твоето мнение