Дрехите с имена на истински хора – кой живее в нашия гардероб

снимки: Mango

Жакард, реглан и кардиган (английското име на жилетката) са не просто имена, които асоциираме със съдържанието на нашия гардероб, а реално съществуващи личности. Тези хора останали безсмъртни почти по случайност – те не били модни дизайнери, но били находчиви и имали добър вкус. Това им позволило завинаги да запишат имената си в модната история. Ето как:

Гумените ботуши „Уелингтън“


Гумените ботуши може и да не са най-изящната дамска обувка, но никога не излизат от мода защото са незаменими в дъждовното време. Първите в света гумени ботуши били произведени през 1856 година и били кръстени на херцог Уелингтън. По онова време херцогът бил вече покойник, но приживе той бил еднакво прочут и като военачалник, и като суетен мъж, който променил кройката на ботушите си, за да са по-красиви и именно тази кройка използвали за модел на първите гумени ботуши „Уелингтън“.

Реглан ръкав

Фелдмаршал Съмърсет, барон Реглан, бил ранен в битката при Ватерло през 1815 година и загубил дясната си ръка. Традиционно ушитият мундир му стоял смешно с един празен ръкав и той помолил шивача си да измисли нещо, с което да промени кройката на по-подходяща. Така се появил реглан ръкавът – продължаващ от самата дреха без да е закрепен към рамото с шевове. Днес такива удобни и елегантни ръкави носят всички, благодарение на горкия барон.

Жилетката

Седмият граф Кардиган също бил военачалник и когато го изпратили в Крим начело на кавалерийска бригада, той се изплашил от студовете и наредил за него и всичките му хора да бъдат изплетени специални дрехи без яка и с копчета отпред, които да носят под мундирите и да ги предпазват от студа. Графът загубил сражението, но името му завинаги останало в историята благодарение на тези първи жилетки.

Шлифера „Макинтош“

Тази връхна дреха от непромокаем плат е дори по-стара от тренчкота на Бърбъри, макар че двете компании непрекъснато си оспорват първенството. Така или иначе „Макинтош“ се нарича по-семплата и лишена от орнаменти и външни детайли дреха, която се продава почти непроменена от 1824 година. Тя носи името на своя изобретател Чарлз Макинтош, който бил химик по професия и веднъж без да иска изцапал ръкава на сакото си с каучуков разтвор. След известно време той забелязал, че платът станал непромокаем и така се родили първите макинтоши. Отначало те миришели доста неприятно, но с времето технологията се усъвършенствала и днес имаме идеални шлифери за всеки вкус.

Платът жакард

Преди два века френският потомствен тъкач Жозеф Мари Шарл, наречен Жакард, изобретил специален стан, който позволявал върху плата да се тъкат различни повтарящи се релефни мотиви. Това изобретение било толкова революционно за времето си, че Жакард получил три хиляди франка пенсия от Наполеон. Освен това той получавал отчисления от всеки жакардов стан във Франция. След смъртта на Жакард в родния му град Лион му издигнали паметник.

Магазин: 

Твоето мнение