Есенни тенденции при прическите - контуринг, бронде и сомбре

Помните ли прекрасната Пламена Желева, собственик и главен стилист на фризьорския салон PJHairdesign? След като тя ни разказа как правилно да се грижим за косата си през лятото, дойде време да пристъпим в есенния сезон отново подкрепени от нейните съвети. С удоволствие се срещнахме с нея и ѝ зададохме няколо въпроса, които вълнуват всяко момиче с настъпването на по-хладното време. А ето какво ни сподели тя:

Вече настъпи есенния сезон и през него по традиция много жени се оплакват от косопад. Какви грижи би препоръчала за предотвратяването му (под формата на профилактика) и за ефективната борба с него, ако не сме успели да го избегнем?

За нас жените косата ни е израз на нашия стил и характер. Напълно разбираемо е, че състоянието на косата ни е свързано с доброто ни самочувствие и искаме тя да изглежда добре.
Като цяло, сезонния косопад се дължи на повишената чувствителност на косата към настъпващите атмосферни промени. Затова и обикновено се появява през пролетта и есента. Това е естествен процес, при който косата се обновява. Човек нормално губи на ден от 50 до 100 косъма. Ако симптомите са налице, то първото нещо, което трябва да се направи е да се посети фризьор и да се поиска съвет. Ние в салон PJ Hairdesign работим с Kérastase, като предлагаме решение за този проблем, чрез продукти от гамата Specifique.

Важно е да се използва адаптирана грижа. Не трябва сами да се диагностицирате, за да не сбъркате и закупите продукти, които са твърде силни, агресивни и не са подходящи за вашият проблем.

Какви са тенденциите за новия сезон при прическите и в областта на колористиката? Модерни ли са все още бонбонените цветове тип бледо розово и лилаво, които станаха хит това лято благодарение на звезди като Риана, Хилъри Дъф и Никол Ричи?

Рок романтика, ретро вълни и шик бохемски стил в косите – това е тенденцията за сезон есен-зима. Стайлингът е лек и небрежен, косите са вълнисти в краищата. Цветовете са интензивно виолетово, наситено червено, перлено русо, медно златисто и не на последно място – черно. На мода са леките и игриви цветни нюанси, които освежават вида. Омбре, Сомбре и Бронде са съчетани с контуринг – персонализиран цвят, който най-добре подхожда на формата на лицето.

Омбре е техника, при която се поддържа естествения цвят на косата, като по краищата има изтънчен по-светъл цвят. Сомбре е подходящо за тези, които търсят повече релеф и игра на нюанси в косата. Техниката Бронде позволява на блондинките да постигнат цвят с дълбочина, а на брюнетките да изглеждат по-свежи.

При контуринга, ако се постави акцент, или се подчертаят дадени части от косата, може да се създаде илюзията за идеална форма на лицето. Ако ви звучи познато като техника от гримирането, това е точно така – както и при грима, така и при косата, по-светлите тонове са за акцентиране и създаване на обем, а по-тъмните създават релеф.
Бонбонените цветове оставяме в летния сезон.

Перфектната прическа винаги трябва да бъде придружена и от ефектен тоалет, съобразен с обстановката и случая. Разбрахме, че освен с фризьорство се занимаваш и с моден дизайн. Разкажи ни малко повече за дрехите, които представяш на българския пазар. Как съчетаваш тези две толкова вдъхновяващи, но и взискателни дейности?

Косата и дрехите оформят визията. Заниманието ми с дизайн на дрехи е може би повече като хоби, което допълва творчеството ми. Да си стилист е да си творец, да искаш да помогнеш и създадеш нещо привлекателно и хубаво, да накараш хората да се почувстват специални. Така се отнасям и към работата си на дизайнер. Тези две неща при мен се допълват естествено. Сега например още много се вълнувам, че правих булчинска рокля, както и рокли за шаферки. Доверието, което ми се гласува за тази сватба е повече от специално.

Твоето мнение