Как да се грижим правилно за косата през лятото?

Всяко суетно и красиво момиче знае, че перфектно изглеждащата коса може да промени цялостното излъчванe. Ето защо решихме да потърсим съветите на специалист, който ще ни помогне да се грижим правилно за косата си, да я поддържаме и да събираме възхитените погледни на околните с чудесния краен резултат. Специално за AlltheMall, стилистът и собственик на фризьорски салон Пламена Желева ще споделя с нас тайните на перфектната грива.

Но нека първо ви представим Пламена – тя е стилист, чиято работа се отличава с внимание и взискателност към детайлите и съобразяване със стила на клиента. В основата на работата ѝ е професионалното моделиране на прическата чрез подходящи похвати и стил, които са съчетани с топ тенденциите за съответния сезон. Пламена Желева постоянно усъвършенства знанията си на редица професионални форуми и курсове за коафьори, работейки с най-новите продукти на пазара и изпробвайки най-актуалните техники в стилизирането на прическата и колористиката. Ето защо нейният салон PJ Hairdesign,  в самото сърце на София, вече 10 години е сред най-успешните в столицата.

Какво е важно да знаем за грижата за косата през лятото?

Най-важното правило, което трябва да спазваме е, че грижата за косата трябва да бъде такава, каквато и за кожата. Това означава – да бъде съобразена със специфичните нужди на косъма и скалпа, както и с възрастта, сезона и заобикалящата ни среда и да бъде полагана постоянно. Добре изглеждащата коса (а и кожа) са резултат на правилна, системна грижа.
Едно от първите неща, което променяме в грижата за косата през летния сезон е броят продукти, които използваме: към традиционните шампоан и балсам (или маска) добавяме олиа, спрейове или други продукти със слънцезащитен фактор. Тази допълнителна грижа трябва да се използва както преди, така и след излагане на слънце, защото слънчевите лъчи в комбинация със солената морска вода са изключително агресивни към косъма особено при по продължително стоене на плажа. В случай че имаме мазен скалп е добре да не прекаляваме с използването на продукти с тежка консистенция или на силиконова основа, защото има вероятност те още повече да утежнят положението и допълнително да сплескат косата.

Има ли разлика в грижата за косата през лятото край морето и в града?

По принцип няма чак толкова съществена разлика в грижата през лятото независимо къде се намираме. Разбира се в градски условия спокойно можем да не мием косата всеки ден, дори е препоръчително, както и да използваме по-малко количество спрей с UV фактор. Използването на шампоан и маска, които са специално разработени за летния сезон обаче е от съществено значение за добрия външен вид на косата. За щастие разнообразието от марки, предлагащи такива серии продукти е достатъчно голямо.

Какви специфични грижи е добре да полагаме през лятото за различните типове коса?

В моята практика съм забелязала, че една от често срещаните грешки е самоопределянето на косата като мазна. А всъщност в повечето случаи става дума за мазен скалп, който бързо отделя себум и така косата губи обем и форма и съответно не изглежда добре. В такъв случай е задължително независимо от сезона да ползваме специален шампоан, който успокоява скалпа и регулира отделянето на себума, комбиниран с подхранваща маска, която се нанася само по дължините на косата.
Друга често срещана заблуда е, че честото миене на косата е едва ли не задължително през летния сезон. Като стилист с дългогодишна практика аз препоръчвам да се опитате да я миете поне през ден, защото в противен случай ще засилите още повече омазняването (ако има такова), а сухите, третирани коси ще станат още по-сухи и трудни за разресване и стилизиране.

И не на последно място избягвайте да носите косата си постоянно вързана на стегнат кок или конска опашка, дори да ви е много топло през лятото. Давайте почивка на косъма, защото иначе той се пречупва от постоянното стилно стягане и започва да се накъсва, а никой не иска такъв ефект, нали?

Изключително важно е правилното измиване на косата и тук ще споделя с вас една малка хитринка, която повечето хора не знаят. Нанесете малко количество шампоан (не ви е нужно много, той ще се разпени допълнително под струята на душа) в дланта си, разтъркайте леко между дланите и нанесете само в корените на косата. Разпенете с нежен масаж и оставете богатата пяна да се стече по дължините като по този начин ги измие естествено.

Кога е добре да се подстрижем и боядисаме – преди или след почивка?

Като цяло е добре да правим леко освежаване на връхчетата веднъж месечно особено, ако пускаме дълга коса. Това допринася за красивия и здрав вид на косъма. Тъй като морето и слънцето са мощна комбинация, която действа силно обезцветяващо е препоръчително да освежим цвета след края на ваканцията. Но ако преди да се отправим към морето не сме се боядисвали от известно време е хубаво да го направим и преди почивката просто, за да изглеждаме добре.
 

Етикети: 

Твоето мнение