Какво е YKK или историята на ципа

снимки: YKK

Виждали ли сте тези три букви YKK? Ако случайно не сте, то погледнете ципа на дрехата си и вероятно там са изписани именно тези три малки буквички. Защото фабриката за ципове в японския град Куробе е най-големият производител в света и всеки втори цип на земята е техен.

Как се случило така, че в едно малко японско градче днес се произвеждат седем милиона ципа годишно? Въпрос на предприемчивост и здрав разум – просто никой друг не повярвал, че това изобретение има бъдеще.

Историята на ципа започва през 1851 година. До тогава още от древни времена дрехите се закопчавали с копчета. Изобретателят на шевната машина Елиас Хауи се опитал да патентова и „непрекъсната автоматична закопчалка за дрехи“, но никой не оценил неговата идея и изобретението му потънало в забрава.

През 1914 година шведът Гидеон Съндбек създал близко подобие на сегашния цип, предназначен да закопчава обувки. Никой не си и помислял да загрози дрехите си с такова нещо. Всъщност основният проблем бил, че новото изобретение си нямало име. Иначе в началото на миналия век животът станал толкова забързан, че ежедневното закопчаване на десетки копченца било абсурд и светът бил готов да посрещне ципа. Името zipper било измислено от компанията за гумени ботуши „Гуудрич“, която продавала ботуши с цип, но никой не си ги купувал. Изглежда, вълшебното име свършило работа – през 30-те години на миналия век вече масово се произвеждали ципове, всичките за обувки или други предмети, но не и за дрехи.

Модата дължи дрехите с цип на великата Елза Скиапарели, която през 1935 година първа направила колекция от дрехи с ципове. Интересно е, обаче, че мъжете си останали консервативни и верни на копчетата. Едва през 1937 година мъжкото списание Esquire обявило, че ципът има място в мъжкия гардероб.

А как се появили YKK – като съкращение от Yoshida Kōgyō Kabushikigaisha – японската фабрика за ципове на Тадао Йошида, създадена още през 1945 година. Тадао бил истински маниак на тема ципове – именно неговата компания измислила и внедрила пластмасовите ципове, скритите ципове, такива от огнеупорен материал за пожарникари, безшумни за войници, за астронавти и какво ли не. Типично по японски, YKK имат подходящ цип за всеки. Включително – за всеки от нас.

Твоето мнение