Модата през есента – какво да купим най-напред

снимки: Zara, H&M, Mango

Според американския Vogue отговорът е ясен – чанта! В последния му брой статията за чантите е дори преди тази за обувките – колкото и те да са важни, незаменими и (най-после на мода) с удобно нисък ток.
Остава само да решим – каква? И въпреки така широко разгласения ренесанс на 70-те и ресните, които са буквално навсякъде, по-сигурно е да заложим на още по-ретро вълната. И по-точно на 60-те, чиято актуалност едва се задава на хоризонта, но които ще съпътстват тенденциите поне още няколко сезона. А чанта не се купува само за месец-два.

Какво знаем за 60-те? Това е периодът на цветната младост на първото следвоенно поколение – деца, за първи път в историята отгледани без постоянния надзор на майка-домакиня, независими и свободомислещи, подчертаващи това с всичко, дори с дрехите си. И ако от една страна тогава изгрява звездата на Джаки Кенеди с нейните луксозни чанти от крокодилска кожа или лак, които се носят елегантно на китката на ръката, младите жени харесват съвсем други аксесоари.

Как да изберем чанта от 60-те. Къса дръжка – това е типично за моделите по онова време. Пачуърк или разноцветни материали – в тази епоха започва култът към етно тенденциите, който избуява в следващото десетилетие. Интересни големи катарами, кошници или чанти от материали, които не са кожа – тази тенденция се появява като следствие от съпротивата да се демонстрира статус чрез аксесоари. Да не забравяме и класиката в стил „Джаки“ – официалните чанти са вечни, а това не е за пренебрегване.

Изборът е достатъчно голям, а в подобни случаи няма смисъл да се инвестира в прекалено скъпи модели. Да не забравяме, че догодина модата може да ни изненада с неочаквани тенденции и да се наложи спешно да се купува нещо различно. Макар че – какво по-хубаво от това.

 

Магазин: 

Твоето мнение