Модата през есента – обувки със среден ток

снимки: Zara, Cocorosa

Есента наближава и по магазините вече започват да се появяват красиви и актуални дрехи и аксесоари за предстоящия по-хладен сезон. Една от най-симпатичните тенденции, която със сигурност всички жени по света приветстват, е завръщането на супер удобните обувки със среден ток, считани само до преди година за старомодни и „бабешки“.

Малко предистория – модата да се носят обувки на ужасно високи платформи – до 13 сантиметра – датира още от далечния ХVІ век. В продължение на стотици години това била привилегия само на най-богатите, за бедните подобни обувки били напълно излишен лукс, при това свързан с видимо неудобство в придвижването.

Началото на 20-ти век, войните и все по-голямата роля на жените в труда и социалния живот, довели на мода обувките с удобен нисък ток. Едва през 1954 година великият обущар Роже Вивие направил за Кристиян Диор обувки на висок и тънък ток – каквито ги познаваме и днес. Това бил патент на Вивие, но подобни обувки продължили да носят само най-богатите и отчаяно влюбени в модата жени.

Едва през 70-те на мода идват високите платформи и от тогава насам под една или друга форма модата винаги налага като актуални неизменно неудобни, високи и предизвикателни модели обувки. Е, добре, също така красиви и ефектни.

Но от тази есен – край! След като модни къщи като Céline, Stella McCartney, Lemaire, също и производители на обувки като Martiniano и Maryam Nassir Zadeh, заедно с дизайнерите на Chanel, Céline, Miu Miu, Givenchy, Proenza Schouler и Maison Margiela единодушно показаха в колекциите си за есен-зима обувки на удобен, средно висок ток, време е да ги открием и по магазините.

Не е нужно да се търси дълго. Новата колекция на Zara предлага голям избор от подобни модели, които сполучливо напомнят за оригиналите от модния подиум и струват в пъти по-малко. Остава само да си изберем.

Магазин: 

Твоето мнение