Модата през есента – панталоните чино

снимки: Zara, Mango, Massimo Dutti

Това е чудесен пример за дреха, която не просто е част от есенния гардероб, но може спокойно да премине там право от лятото. Удобните панталони от плътен памук или лен, наричани с английската дума chinos, са истинско въплъщение на понятието „небрежна елегантност“. Тъй като са неизменна част от колекциите от поне половин век насам, те могат да се намерят както в есенните попълнения по магазините, така и намалени от лятото.

В модната скала chinos са някъде между обикновените джинси и официалните панталони и са подходящи за всякакви случаи – от уикенд разходки и приятелски партита до по-строг дрескод за офиса и по-формални срещи навън. Всичко зависи от това с какво се комбинират, а тук изборът е голям – от тънки ризи и блузи за по-топлото време, до едноцветни пуловери и сака за есента.

Историята на chinos е дълга и интересна. През 1848 година някой си Хари Ламсдън, английски военачалник в Индия, измислил как да прикрие следите от прах и мърсотия по белите униформи на войниците – накарал ги да ги боядисат със смес от барут, кафе и сок от тиково дърво. Така се появил цветът „каки“. Името chinos се появило едва в началото на ХХ-ти век в САЩ, когато въпросните панталони за армията били доставяни от Китай и името chinos означавало точно това – „китайски“. Очевидно масовите китайски стоки не са чак такава новост на пазара.

Интересен е и фактът, че панталоните chinos се стесняват в долната си част не заради някакъв моден каприз или за по-красиво, макар че са доста ефектни така, а просто защото ги шиели тесни да пестят плат.

Днес това е част от гардероба на всяка дама – универсален и супер удобен панталон, който подхожда на всеки. Леките вариации в цветове и модели само правят избора още по-лесен.

Магазин: 

Твоето мнение