На кой пръст да носим пръстена си – символи и суеверия

текст: Елица Павлович; снимки: Le21eme; Tommi Ton; Vogue; Nam

Пръстените са едни от най-древните и любими бижута на жените, а и на мъжете. Векове наред те били символ на статус и престиж, какви са и къде се носят имало огромно значение и само по това можело да се разбере всичко за човека насреща. Днес за щастие изобщо не е така, всеки може да притежава и носи толкова пръстени, колкото си иска. При достатъчно въображение и добър вкус може да имаме пръстен на всеки пръст на ръката. Това обаче все още значи нещо. Всеки пръст има своя символика, дори свой бог покровител, а носенето на пръстен на него се е тълкувало по определен начин. Дори ако всичко това звучи само като суеверие, любопитно е да знаем поне някои от тези поверия, а кой знае дали това няма да ни донесе късмет.

Палецът – В средновековна Англия на палеца се носела брачната халка или съответният пръстен, обозначаващ семейното състояние. Затова се смята, че ако човек започне да носи пръстен на палеца, скоро му предстоят промени. Мъжете, които стреляли с лък, също задължително носели пръстен на палеца, отначало кожен, после от метал. Затова палецът се свързва с бога на войната Марс, с воля и сила. И до днес за този пръст се подбират основно по-плътни и видими пръстени.

Показалецът – Носенето на пръстен на този пръст не само е символ на власт и амбиция, но и се смята, че активира съответните енергии. Не случайно на всички портрети кралете и кралиците носят пръстени точно на показалеца. В някои части на Европа дори забранявали хора без определен статус да носят пръстен на този пръст. Покровител на показалеца е Юпитер – символ на лидерство, авторитет и духовност.


Средният пръст – Поради самата си позиция, носенето на пръстен на този пръст се приема за баланс, за символ на индивидуалността на човека. Носенето на пръстен там се смятало, че води до по-хармоничен живот и е свързано със Сатурн, с равновесието.

Безименен пръст – Днес на този пръст се носи брачната халка в почти всички страни по света. Специално безименния пръст на дясната ръка е свързан с оптимизма, носенето на пръстен там се считало за особено благоприятно. Това е пръст, свързан с Луната, с красотата и творчеството.

Кутрето – Носенето на пръстен на кутрето едновременно символизира връзката със света и с другите хора. Символът му е Меркурий, който олицетворява интелекта, общуването и интуицията. На кутрето векове наред се носели пръстени с печати или друга фамилна символика, както и пръстени, символизиращи принадлежност към професионална гилдия. Смятало се, че носенето на пръстен точно на този пръст помага за подобряване на отношенията с околните.

Етикети: 

Твоето мнение