Науката за съчетаване на цветовете

Вродено или придобито, чувството за цветове и стил изглежда не е дадено на всеки. За щастие теорията на цветовете съществува именно с тази цел – за да може да се придобие обективна представа кои са основните цветове, принципите на тяхното съчетаване и начините, по които се комбинират помежду си. Тези базисни правила важат не само за дрехите, но и за избора на аксесоари, грим, дори за интериора на дома.

Първият цветен кръг е разработен още от Исак Нютон през 1666 година и от тогава досега това си остава основният инструмент за работа с цветовете. Кръгът включва три цветови зони – основни или първични цветове, които не могат да бъдат получени от смесване на други – това са жълто, червено и синьо. Вторични – образувани от смесването на два основни цвята – зелен, оранжев и лилав. Третични – образувани от смесването на основен и вторичен цвят – това са нюанси като жълто-оранжево, виолетово, жълто-зелено и други. В работата си дизайнерите и стилистите се ръководят именно от тези правила за комбинации между цветовете:


Съчетаване на основните цветове – трите основни цвята си подхождат във всякакви комбинации. Все пак не е препоръчително да се съчетават едновременно. Най-добре е да се избере един, с акценти в друг – примерно ако базата е жълто, с него вървят отлично аксесоари и в червено, и в синьо.

Съчетаване с допълнителен цвят – тук има много просто правило – намерете на цветния кръг цветът, който ви интересува и мислено теглете една черта до отсрещния цвят – той е допълнителният. Важно е двата цвята да са с еднаква яркост или и двата да са в убити тонове. На този принцип се съчетават синьо и оранжево, виолетово и жълто.

Съчетаване на аналогични цветове – тук принципът е да се съчетават два съседни цвята от кръга. Разбира се, показаният тук е базов, в интернет може да намерите кръгове с много по-подробно разграфени нюанси, които ще ви бъдат от голяма полза. Цветовете могат да се съчетават спокойно със съседния отляво или отдясно, стига да са от едно цветово семейство.

Топли, студени и неутрални цветове. Ако разделите цветния кръг мислено на две, топлите цветове от жълто-червената гама остават в едната половина, а студените синьо-зелени – в другата. Препоръчително е при избора на цветове да комбинираме цветове само от едната половина на палитрата – това важи когато трябва да изберем не основен цвят с акцент към него, а цветова гама за деня или дори за гардероба си.
Неутралните цветове не са включени в кръга – те са по-скоро от областта на модата, отколкото на физиката. Същото важи за черното, бялото и джинсите, които в модата са базов цвят – съчетават се с всичко.
В крайна сметка универсални съвети няма, винаги трябва да разчитаме на усета си, но не е лошо да знаем къде да надникнем за последна проверка.

Етикети: 

Твоето мнение