Назаем от мъжете - елек

снимки: Vogue; H&M

Удобен, елегантен, практичен, лек – елекът е една от най-умните заемки от мъжкия гардероб и в момента се среща във всякакви дамски варианти – от напълно формален и строго елегантен в мъжки стил, до вариации от кожа или коприна с мъниста.

Едната от теориите за възникването на тази дреха е като костюм в класическия френски театър през 17-ти век, когато така бил облечен слугата Жил. Друга теория разказва, че автор на елека е някой си френски шивач, докато англичаните настояват, че го е измислил техният крал Чарлз ІІ.

Каквато и да е истината, факт е, че в края на 18-ти и началото на 19-ти век мъжете в Европа вече не си представяли тоалета си без елек. Нещо повече – контетата-джентълмени носели по няколко елека един върху друг. Именно затова и до днес най-долното копче на елека винаги е разкопчано – така се виждали и облечените под него други жилетки.

Преди два века елеците станали и част от дамския гардероб. Нещо повече – именно жените първи започнали да ги носят върху другите си дрехи, а не под палто или сако.

Класическият елек има задна част, ушита от по-тънък плат, за да е удобно да се носи със сако отгоре. Пътят в модата на ексцентричния Джон Галиано започва именно с шиене на мъжки жилетки и той най-често може да бъде видян по снимките облечен именно с елек, в най-различни разновидности.

Днес вариантите са безброй – и като връхна дреха, и като част от цялостен тоалет. Без да е нещо, което се купува всеки сезон, един елек е чудесен аксесоар, който може да е част от гардероба ни с години без никога да излезе от мода.

 

Магазин: 

Твоето мнение