Назаем от мъжете – поло

снимки: Zara

Всичко, което е удобно в женския гардероб, е взето назаем от мъжете. И това изобщо не е само панталона – жилетката, ризите, ниските обувки (и високите обувки), правото палто с военна кройка, тренчкотът, смокингът и още, и още. Все дрехи, които мъжете носят от векове, докато жените ходели стегнати в корсети и със сложно ушити рокли.

Затова пък днес почти всички мъжки дрехи са вече част от женския гардероб, понякога запазили своята символика- полото е само един пример.

Първите рисунки на мъже, облечени с пуловери с поло яка, са от 15-ти век. В средата на 19-ти век тази дреха станала особено популярна, като след 1860 година така се обличали играчите на поло в Англия и от там дошло името на този тип пуловер.

През 20-ти век полото станало запазена марка на мъжете-интелектуалци, които презирали вратовръзките и формалния дрес код. Първите феминистки също започнали да носят поло в знак на своето равенство с мъжете.

Масовата мода на тази дреха дължим на Одри Хепбърн. Когато се появила във филма Funny Face с черно поло и тесни панталони тип „капри“ над глезените, с любимите си пантофки, Одри направила модна революция. От тогава и до днес полото неизменно присъства в гардероба на жените. Освен с дънки, поли-молив или тесни панталони като Одри, полото може и да се комбинира дори с официални дрехи – Шарън Стоун се появи със сиво поло GAP на Оскарите.

Полото е от онези дрехи, които никога не излизат от мода. И макар че вече е достатъчно масово, около него все още витае ореола на дрехата, която жените заели от мъжете, за да кажат чрез нея „Аз съм различна“.

Магазин: 

Твоето мнение