Костюмите в Game of Thrones – мода отвъд фантазията

текст: Елица Павлович; снимки: gameofthrones.wikia.com; fashionista.com

Към този сериал могат да бъдат отнесени много суперлативи включително и – филмът с най-невероятните костюми в своя жанр. Не случайно след всяка серия анализ на дрехите се появява в блоговете за мода като Fashionista. Защото освен че са фантастично измислени, всички костюми са и прецизно ушити – и при вглеждане от най-близо не може да бъде открит нито един дефект, а количеството ръчен труд е смайващо, почти като в модата Haute Couture.
Не е за вярване, че зад цялата тази красота стои въображението само на две жени – художничката по костюмите Мишел Клептън и художник-постановчикът Джема Джаксън. Не може да не се спомене и специалистката по бродериите Мишел Карагер, за чийто труд може да се напише цяла книга.

Мишел Клептън

Измислянето на костюмите отнема около четири месеца преди снимките, през които Мишел и нейните асистенти обмислят всичко до най-малкия детайл – не само символиката на отделните фамилии и герои, но и климатът и влиянието му върху костюмите, както и характерите на героите. За вдъхновение екипът обикаля архивите в Мадрин, Париж, Лондон и Италия.

Всички платове за костюмите се създават специално за филма, абсолютно е забранен оверлогът и други съвременни техники на шиене, 99% се работи ръчно, като това се отнася дори и до костюмите на масовката.
Специален екип от десет човека, в който има и художник по текстила, състарява дрехите за филма. Правят се петна от пот, овехтяване, състаряване, дрехите се обработват дълго и упорито, защото иначе няма да седят добре на екран. Всички кожи във филма са истински – изкуствената кожа седи по съвсем различен начин.

При внимателно вглеждане в костюмите може да се забележи как бродерията винаги отразява символиката на отделните фамилии – ето тук върху роклята на Церсей е избродиран лъв – символът на Ланистър. Обърнете внимание на качеството на бродерията – тя е обемна и направена с метални конци, за да изглежда като броня върху дрехите. Във филма повечето пъти горната част на роклите е закрита от прекрасната коса на Церсей и детайлите не се виждат, но въпреки това са там.

А това са бродираните яки на дрехите на Кейтлин Старк със символите на родния й дом. По телевизията тези детайли са почти неуловими, но всъщност всичко е изработено с абсолютно съвършенство.

Една от най-интересните дрехи във филма е тази рокля на  Денерис Таргариен с ефект на драконова кожа. На своя сайт художничката по костюмите има цяла статия как е изработен плата стъпка по стъпка, но дори и след прочитането й е трудно да си представим колко време и усилия е отнело това.

Детайлите са толкова важни, че символът на Санса – водното конче – е избродиран дори върху корсета й, който никога не се вижда в кадър, но актрисата Софи Търнър го споделя в интервютата си.

Символиката изобщо е много важна в работата на Мишел и при внимателно вглеждане се открива навсякъде:

Костюмите в „Игра на тронове“ са повлияни от висшата мода, от японските и персийските костюми, от бедуините, от дрехите на ескимосите и тези в Тибет – изобщо това е един огромен свят, отвъд фантазията, също като самия филм.

Етикети: 

Твоето мнение