Мисията невъзможна, абсурдна и забавна

Като за лятото – идеално! Като за пета част на екшън поредица – перфектно! Новият филм „Мисията невъзможна: Престъпна нация“ е учудващо добре приет от публиката и критиката като за зрелище, чиято единствена цел е да докаже на почитателите на агент Итън Хънт (Том Круз), че той е все така млад и безсмъртен.

Всъщност, така си е – Том Круз изглежда толкова добре за възрастта си, че е напълно излишно да продължава да си боядисва косата. По традиция повечето каскади във филма Круз е направил сам, а благодарение на отличния монтаж и познатата музика през цялото време изглежда, че животът му виси на косъм.

Целият филм прилича на компютърна игра – след сравнително кратката завръзка – избирането на нов шеф на ЦРУ (малка, но чудесна роля на Алек Болдуин), следва логичното продължение – закриване на звеното MIF, след което Хънт и хората му изпадат в немилост. От там нататък всички са срещу тях – ЦРУ, митичният „Синдикат“ и всякакви по-дребни и случайни негодници. Без нито една драскотина или петно на панталона, Хънт успява да се пребори с всички по суша, въздух и вода. Вероятно това е филмът с най-голям брой каскади това лято или поне – със сигурност – най-ефектните. Почти няма секунда, в която да не се случват поне две неща едновременно, едното от тях – фатално.

Верни на всички клишета на франчайза, във филма са предвидили и главна женска роля. Този път това е британската агентка Илса Фауст. Тази сестра на Бонд, която удивително прилича на Ингрид Бергман (в ролята е родената именно в Швеция Ребека Фергюсън), успява едновременно да носи невероятни обувки, да се облича по последна мода и да се бие по-добре и от самия Хънт. Наистина забележителна жена! Сцените във Виенската опера на фона на музиката от „Турандот“ са истинско удоволствие, а официалната рокля, с която Илса се катери зад кулисите, заслужава най-висока похвала.

Динамичен, умерено забавен и абсолютно неправдоподобен – отличен избор за два часа на климатик в киното през лятото, с гарантирано пълно откъсване от действителността.

Етикети: 

Твоето мнение