„Пепеляшка“ – приказно кино с приказни костюми

текст: Елица Павлович; снимки: elle.com


Филмът „Пепеляшка“ на Кенет Брана е съпроводен от толкова могъща подкрепа на студиата „Дисни“, че човек основателно би се запитал дали това кино изживяване наистина си заслужава или всичко е една огромна реклама. Отговорът е – да, заслужава си! Това е една класическа, красива и сериозна интерпретация на приказката за Пепеляшка, направена с най-изумителните изразни средства на съвременното кино. И поне половината от красотата на филма са костюмите.
Тъй като приказката е известна на всички, а лицата и имената на актьорите са във всяко списание, ето малко повече подробности за костюмите във филма и вълшебствата около тяхното създаване.
Художник по костюмите е Санди Пауъл, която вече има за работата си три награди „Оскар“, най-известната от тях за филма „Влюбения Шекспир“. Интересна подробност е и фактът, че това е третият филм, в който Санди работи с Кейт Бланшет и тя е сред любимите й актриси. Подобаващо за приказка, атмосферата във филма е извън всяко време и епоха и костюмите смесват по очарователен начин елементи от най-различни времена.


Прословутата синя бална рокля на Пепеляшка е вдъхновена от най-известния портрет на императрица Сиси. Дори прическата на Пепеляшка е подобна. Роклята изглежда синя, но всъщност е комбинация от много цветове, включително зелено и дори лилаво, за да има този невероятен ефект когато Пепеляшка се движи и танцува. 10 000 кристала Swarovski правят роклята бляскава. Изобщо Swarovski са основен партньор на Санди за филма и именно те изработват кристалните обувки. Разбира се, тези обувки не могат да се носят, нито пък показания във филма размер е реален за човешки крак, така че обуването на обувката във филма е компютърна анимация.


Най-забележителни са костюмите на злата мащеха – в ролята невероятната Кейт Бланшет. Мащехата във филма не е просто зла, тя е по свой начин очарователна и едновременно коварна. Санди Пауъл казва, че за костюмите й се е вдъхновявала от великите звезди на киното през 40-те години като Марлене Дитрих и Джоан Крофорд. Точно такъв силует имат и костюмите, а невероятните бижута са част от специална колекция, създадена от Санди за мащехата.


Двете дъщери по думите на дизайнерката просто е трябвало да са най-кичозно облечените жени на света. И те са точно такива. А бляскавата бяла рокля на кръстницата свети съвсем буквално – в нея са вградени 400 малки LED светлинки – един трик, използван преди от дизайнера Хусейн Чалаян.


Цялата тази модна феерия в един детски филм е напълно оправдана – не само защото децата ходят с майките си, а и защото добрият вкус се изгражда още в детството, а тази вечна и красива история учи и на това.

Етикети: 

Твоето мнение