Ретро музей отваря врати в Grand Mall Varna

Деня на труда 1 май е избран за датата на която в Grand Mall Varna отваря официално врати уникален „Ретро Музей“. Музеят ще представи на посетителите множество експонати от периода 1944-1989 г., които ни връщат към обществения живот в епохата на социализма у нас и в Източна Европа.

Сред експонатите има български цигари без филтър, руски шевни машини, различни домашни потреби от ГДР; различни пишещи машини, телефони, електронни калкулатори и прожекционни апарати. Откроява се и колекция от над 50 безупречно реставрирани автомобила от марките „Волга“, „Москвич“, „Шкода“, „Трабант“ и звездата в ретро автосалона - класическата „Чайка ГАЗ-13“, лимузината, на която са се возили членовете на Политбюро на БКП. Редом с автомобилите са изложени и популярните по онова време мотори „Симсон“ и „Балкан“.

Специален акцент в колекцията на музея са восъчните фигури на големите личности на епохата. Там са соцвеличия като Тодор Живков, Леонид Брежнев и Фидел Кастро, но и любимци на народа като Емил Димитров, Георги Парцалев, Георги Калоянчев, Тодор Колев.

Домакините от Grand Mall Varna се надяват музейната експозиция разположена на близо 4000 кв. м да привлече интереса на чуждестранните гости на Варна с възможността да се докоснат до съхранените свидетелства за една затворена вече страница от историята на Източна Европа.

Снимки: Grand Mall Varna

Етикети: 

Твоето мнение