„Шпиони“ – Джеймс Бонд наобратно

„Варна, България“ – така започва филмът „Шпиони“, докато камерата се спуска към луксозна вила и добре облечен мъж в нея – не друг, а Джуд Лоу или Брадли Файн, секретен агент и свръх ефикасно оръдие на ЦРУ. Впрочем Брадли не може да направи и една крачка без гласа на асистентката си Сюзън Купър в ухото, която го напътства непрестанно и някъде в мазето на ЦРУ анализира за секунди огромни обеми от информация, без да пропусне да занесе костюмите му на химическо чистене и дори да уволни градинаря. С други думи още в първите пет минути на филма „Шпиони“ става ясно, че зад всеки успял мъж не просто стои една жена, ами умът и успехът са всъщност жената, а мъжът…

Освен Джуд Лоу, излъскан и мазен до безобразие, тук е и Джейсън Стетъм, който пародира себе си по безумно смешен начин. 50 Cent се появява за кратко, но в достойно абсурдна роля, Боби Канавал като мафиотът Де Лука е сицилианско конте, а Питър Серафинович е истерично смешен като италианския агент Алдо. Всички те са абсолютно безупречно облечени, както се полага на мъжете във филмите тип „Джеймс Бонд“, които правят впечатление главно с присъствието си. Да се наблюдават костюмите и маниерите им е само по себе си удоволствие.

Всичко останало в „Шпиони“ е Мелиса Макарти в ролята на Сюзън Купър. Филмът има неправдоподобно висок рейтинг за комедия, а Мелиса е наречена „гениална“ в много от рецензиите и това не е силно преувеличено. Всяка минута от този филм е истерично смешна благодарение на нея – маскирана като лелка дебела умница с ниско самочувствие, която се опитва да докаже на всички наоколо, че е напълно ефикасен и нормален агент. Без да е нито едното, нито другото.

Интригата е второстепенна, а това че в случая лошите са българи по-скоро е случайност. Макар че е интересно дали за образа на Райна Боянова (Роуз Бърни) художниците по костюмите са проучвали специално българските чалга певици, защото приликата е впечатляваща. Така или иначе конфликтът в този филм е другаде – много по-стар, безспорен и нерешим от всяко противопоставяне в киното. Мъже срещу жени. И докато филмите за супер шпиони и супер герои вече могат да показват само подвизи отвъд границата на абсурда, една лелка с десет котки от мазето на ЦРУ като нищо ще изскочи и ще срита всички наред. Забранено за мъже без чувство за хумор!

Етикети: 

Твоето мнение