Забранените реклами: Кой и защо налага цензура в модата

снимки: interviewmagazine

На снимката по-горе е една от рекламите на Saint Laurent, снимана от дизайнера на модната къща Еди Слиман за предстоящия сезон. Първата публикация на тази снимка е в британския Elle и веднага един от читателите на списанието подава жалба в английската комисия по рекламните стандарти – манекенката на снимката е прекалено кльощава. Рекламата е забранена. Възоснова на едно оплакване! Съгласно решението на комисията краката на момичето са твърде слаби – бедрата й са широки колкото коленете, а ребрата й буквално се броят.

Историята на рекламата изобилства с подобни примери и забрани, някои оправдани, други почти непонятни. Както във всеки друг бизнес, така и в модата има истински шампиони на забранените реклами. Ето ги:

Benetton

Оливиеро Тоскани е автор и дизайнер на рекламите на Бенетон от 1982 до 2000 година. Сред тях няма почти нито една, която да не е скандална, а оплаквания е подавал самият папа! Затова пък продажбите на Бенетон за същия период се увеличават с 20 пъти. Една от най-скандалните кампании на Тоскани е тази със снимката на умиращия от СПИН Дейвид Кирби, заобиколен от близките си. Изображението печели голямата награда на World Press Photo и е използвано за реклама с разрешението на семейството. На фона на тази покъртителна снимка другите идеи на Тоскани не са чак толкова скандални.

Том Форд

Ако сред дизайнерите има шампион по получени оплаквания, това е Том Форд. В портфолиото му няма почти нито една реклама, срещу която да няма жалби. Най-известна е тази реклама на парфюма Opium със Софи Дал, срещу която през 2000 година постъпват рекорден брой оплаквания. Забранени са и рекламата му на Гучи с Кармен Каас през 2004 година, снимана от Марио Тестино; рекламата на аромата М7 с гола мъжка фигура, далечна препратка към снимката на голия Ив Сен Лоран десетилетия по-рано; рекламата на първия женски аромат на Форд, снимана от Тери Ричардсън, чак до сегашната му кампания с Кара Делевин, забранена за комуникация на по-малко от 100 метра от училищата и детските градини в Англия.

 

Calvin Klein

През 1980 година 15-годишната тогава Брук Шийлдс заявява, че между нея и нейните джинси Келвин Клайн няма нищо. Забраната не е само върху рекламата – този модел джинси са спрени от производство за повече от 8 години! Рекламите на модната къща са цензурирани още няколко пъти, включително и тази, напомняща на зрителите за „групов секс“.

 

Miu Miu

Марката традиционно работи с млади актриси и обикновено оплакванията са свързани с това. Например 22-годишната Миа Гот според жалбите изглежда „малолента“, а позата й има „сексуален подтекст“. Забранена е също и тази реклама с Хейли Стайнфийлд, снимана от Брус Уебър, защото на нея 14-годишната тогава актриса изглеждала все едно си бърше сълзите, снимана в „застрашаваща подрастващите ситуация“ – седнала на релсите.

 

Marc Jacobs

През 2011 година е забранена рекламата на парфюма Oh, Lola, снимана от фотографа Юрген Телър. Според жалбите позата на Дакота Фанинг е „прекалено сексуална“, каквото и да значи това.

В България също има Етична комисия към Съвета за саморегулация, но нейните решения са само пожелателни и както виждаме никой не се съобразява с тях.

Етикети: 

Твоето мнение