Diesel – легендарни джинси на крачка от висшата мода

 

снимки: Diesel

Малцина знаят, че марката Diesel е вероятно най-луксозният бранд, представен на пазара на масова мода по света. Легендарният й основател Ренцо Росо притежава модни къщи като Maison Margiela, Viktor & Rolf и Marni, фабриките му произвеждат дрехи за  DSquared2, Just Cavalli, Vivienne Westwood и Marc Jacobs, което говори достатъчно за изключителното качество на дрехите и аксесоарите с марката Diesel. За своята близо 40-годишна история Diesel са разработвали съвместни колекции със световно известни дизайнери и марки като Джон Галиано, Карл Лагерфелд, Кейти Пери, Fiat, Adidas и други.

Историята на Diesel започва през 1975 година, когато младият Ренцо Росо ушива на шевната машина на майка си първият чифт джинси с клош крачоли и смъкната талия. По онова време манията по САЩ в Европа е повсеместна и Ренцо Росо решава, че в производството на джинси има голямо бъдеще. Дори и днес, когато в хилядите магазини на Diesel по света се продават какви ли не стоки, джинсите си остават основният и най-прочут артикул на марката. Ренцо Росо лично е създател на някои от най-известните методи за състаряване и избелване на джинси – с търкане в бетон, с пемза, пране в пералня с камъни и какво ли още не в името на модата.

 

С какво се отличават – „Умните си имат мозък, глупавите – смелост“ – това е само една от скандалните реклами на Diesel, които през 90-те години на миналия век неизменно печелят наградите на прочутия фестивал в Кан. Ренцо Росо винаги е твърдял, че дрехите му са създадени за хора, които в душата си остават млади и смели. Не случайно в момента дизайнер на марката е Никола Фиумичети – бившият стилист на лейди Гага, работил за марки като „Тиери Мюглер“. Достатъчно е да се видят и последните реклами на Diesel, в които участват само непрофесионални модели, едната от които – в инвалидна количка, а друга - с петна от витилиго по цялото тяло.

 

Какво си заслужава да купим – Въпреки голямото разнообразие от стоки, все пак – джинси. Класиката си е класика. При това, както казва не друг, а Wall Street Journal, произведени от Diesel джинсите са абсолютно европейски, за разлика от тези на GAP или Tommy Hilfiger.

 

 

Етикети: 

Твоето мнение