Историята на Адидас – спорт и красота

снимки: adidas.com

Историята на марката Adidas започва преди почти един век и е също толкова динамична, драматична и интересна, колкото е и историята на самия ХХ-ти век.

През 1920 година в градчето Херцогенаурах в Бавария братята Адолф и Рудолф Даслер започват да произвеждат обувки с надеждата така да изхранват семействата си в тежките следвоенни години. Цялото производство било съсредоточено в дома им, като ползвали пералното помещение в родната си къща за цех, в който произвеждали ортопедични обувки и пантофи от материали, останали от войната. През 1924 година производството започнало да нараства и се преместило в истинска фабрика за обувки, наречена Gebrüder Dassler Schuhfabrik. Във фабриката работели 12 човека, които произвеждали 50 чифта обувки на ден. Двамата братя били идеален търговски тандем – Ади бил пълен с идеи, Руди бил ненадминат в търговията. През 1925 година именно Адолф Даслер измислил първите в света спортни обувки с бутони отдолу. Скоро те станали основния артикул, произвеждан от фабриката.

За славата на обувките Адидас особено допринесли олимпиадите. Още през 1928 година няколко спортисти се състезавали с „бутонки“, през 1932 година те станали повече, а през 1936-та лично Ади Даслер отишъл в Олимпийското село в Берлин и убедил легендарния Джеси Оуенс да се състезава с обувки Адидас. Това било първото в света спонсорство на чернокож спортист. Адидас били и първата компания, която се сетила, че може да слага рекламите си директно на стадионите и спортните съоръжения.

През 1939 година започнала войната. Като членове на нацистката партия двамата братя Даслер били мобилизирани. Фабриките западнали, а непосредствено след края на войната Рудолф бил изпратен в лагер. Адолф възстановил производството на обувки и изнасял в САЩ, но така и не помогнал на брат си да излезе от лагера по-бързо. Дали заради това или за друго, но когато бащата на Ади и Руди умрял през 1948 година, те се разделили завинаги и не си проговорили до края на живота си. Адолф застанал начело на марката Adidas, която кръстил на себе си, а Руди основал Puma – двете фирми били смъртни врагове.

През 1953 година Adidas започнали да произвеждат и стоки, различни от обувки – първоначално спортни чанти, след това и дрехи. Славата на марката била толкова голяма, че през 1976 година на олимпиадата в Монреал в екипи на Adidas са спечелени 75 златни, 86 сребърни и 88 бронзови медала – този рекорд не е подобрен и до днес.

След смъртта на Ади Даслер Adidas започва да запада. Семейството му е принудено да продаде контролния пакет акции и в компанията са привлечени мениджъри и дизайнери от Reebok и Nike, производството е изнесено в Азия, а за рекламно лице е привлечена Мадона. Adidas започват да откриват собствени магазини по целия свят. Безброй именити спортисти стават не просто лица, а истински фенове на марката. От повече от 10 години Стела Макартни прави специални колекции за Adidas, освен нея други дизайнери и артисти също създават малки колекции от вещи.

С какво се отличават Adidas – дори и децата познават трите ивици – патентованите символи на Адидас.

Какво си заслужава да купим – спортното облекло вече отдавна е изгубило функциите си на специализирана дреха или обувки само за спорт, така че красивите екипи и маратонки на Adidas могат спокойно да се комбинират с всички други дрехи в гардероба ни. И със сигурност ще са по-удобни. И с по-интересна история.

Магазин: 

Твоето мнение