Разликата между Haute Couture и Pret-a-Porter или как модата стига до нас

текст: Елица Павлович; снимки: Vogue; Pinterest
Понятията Haute Couture и Pret-a-Porter са известни на всеки фен на модата и често се използват в модните списания и статии, но малцина знаят точния им смисъл и разликата между тях. Общото усещане е, че става дума за много скъпи и принципно недостъпни дрехи и аксесоари – което дотук е вярно – нямащи нищо общо с нашия живот. Само че не е така, защото дори най-незаинтересованият от модата човек, слагайки сутрин първите попаднали му под ръка дънки и тишърт, следва определени стилистични конвенции, които някога и някак са намерили своя път от висшата мода в нашия живот.


Всичко започва през 1858 година с работещия в Париж английски дизайнер Чарлс Фредерик Уорт. Той извършил истинска революция в модата – за първи път в историята Уорт започнал да прави сезонни колекции с дрехи, които не били ушити за конкретна клиентка, а се показвали от манекенки и можели да се поръчат от всяка дама, като се изработвали специално за нея в различен цвят и размер. Уорт установил принципите на висшата мода и измислил името й Haute Couture. И до днес двете дузини модни къщи, които единствени в света могат да си позволят да произвеждат безумно скъпите кутуюрни колекции, се придържат към правилата на Уорт – дрехите са само в един екземпляр и най-малко 80% от тях е ръчен труд.


Следващото име, свързано с революцията Pret-a-Porter, е Пиер Карден. Първоначално той бил един от голямата плеяда френски дизайнери, произвеждащи кутюр, но преди повече от половин век решил да направи красивите дрехи достъпни за всички, като започне да ги произвежда масово с еднакви модели, в различни номера. На тази мода Карден дал името Pret-a-Porter. Днес всички модни къщи, които познаваме, правят колекции Pret-a-Porter, дори и най-скъпите. Понякога моделите са ограничен брой , но не са уникати като в кутюра. По-важното е, че Pret-a-Porter е истински масовата мода – от нея водят началото си всички тенденции, които виждаме по улиците, дори и най-утилитарните. Масовите магазини възпроизвеждат тенденциите от модния подиум мълниеносно и почти буквално – известно е, че в модата няма патенти, така че често разликата между един модел Pret-a-Porter и аналогът му в Zara или H&M е само в материята или копчетата. Модата е тук, достъпна за всеки, достатъчни са само малко любопитство и добър вкус, разбира се.

Етикети: 

Твоето мнение