Вълшебното число 5 - пет лица, Chanel 5

текст: Елица Павлович; снимки: Chanel

На 5-ти май през 1921 година Коко Шанел пуснала на пазара първия си парфюм, кръстен на любимото й число 5. Коко вярвала, че в числото 5 има магическа сила. Днес, почти век по-късно, този парфюм все още се продава успешно и е вероятно най-популярният аромат в света – поне като име. Изглежда Коко имала право за числото 5.

През изминалите десетилетия рекламите на знаменития парфюм са се променяли многократно, неизменно улавяйки духа на времето и осигурявайки на Chanel 5 актуалност във всяка епоха. Ето пет – символично само толкова – знакови лица, останали свързани с този аромат завинаги.

Мерилин Монро

Формално Мерилин никога не е била лице на марката, тя просто споделила в едно свое интервю през 1960 година, че вечер си ляга само с няколко капки от парфюма върху голото си тяло. Това моментално направило Chanel 5 най-популярния парфюм в САЩ. Преди две години модна къща Chanel засне видео за парфюма, в което са използвани кадри с Мерилин и се чува прочутата й реплика.

Катрин Деньов

През 70-те години на миналия век за лице на Chanel 5 е избрана Катрин Деньов. По онова време парфюмът бил загубил предишната си слава, изместен от други популярни аромати и имиджът на най-известната и красива френска актриса трябвало да промени това. За целта Chanel 5 е изтеглен от дрогериите и масовите магазини и се продава само на избрани места, а за рекламните филми е нает режисьорът Ридли Скот. Кампанията дала резултат и Chanel 5 си възвръща славата на изключителен парфюм.

Карол Буке

Тази известна и красива французойка, олицетворение на парижкия чар и шик, става лице на Chanel 5 през 90-те. През това десетилетие за марката работи Патрик Демаршелие и други известни – и скъпо платени – фотографи, така че Chanel 5 е ароматът с най-голям бюджет за реклама в света.

Никол Кидман

Холивудската дива става лице на Chanel 5 през 2003 година. Рекламният филм с нея снима не кой да е, а режисьорът на „Мулен Руж“ Баз Лурман. Първоначално той заснема 2-минутен трейлър към несъществуващ филм с Кидман, а след това от него е направен и 30-секундния рекламен клип.

Брад Пит

През 2012 година Chanel 5 прави истинска революция, избирайки за първи път мъж като лице на дамски аромат. Изборът е очевиден – Брад Пит, кой друг. Твърди се, обаче, че този рекламен ход не донася на Chanel необходимите продажби, които да оправдаят космическия хонорар на звездата. Ето защо още през следващата година Брад Пит е заменен от вечната Мерилин Монро.

Етикети: 

Твоето мнение