Японските пояси оби – екзотика в модата на 2015

текст: Елица Павлович; снимки: style.com

Сред многото оригинални хрумвания на дизайнерите за предстоящите пролет и лято, модерната интерпретация на японския пояс „оби“ е сред най-любопитните.
Оби е името, с което в Япония се нарича поясът, който се връзва върху кимоното. Широчината му може да достига до 30 сантиметра, а дължината до 4 метра, като най-скъпите са украсени с бродерии и от двете страни. Обикновено оби струва повече от самото кимоно. Има няколко вида оби, различни по своята широчина, дължина и предназначение, като начините на връзване са строго регламентирани. Освен, че е много красиво, оби има и прагматично обяснение – японките имат различна структура от европейките, с по-дълъг торс и по-къси крака и с помощта на пояса те изгодно подчертават талията си и изглеждат грациозни и нежни.


Част от символиката и красотата на японските пояси оби може да влезе в гардероба на всяка жена тази пролет и лято, благодарение на модните къщи. Да се изработи пояс оби заместващ колана не е трудно, но е много ефектно. Марк Джейкъбс и Бърбъри дори са намерили напълно реално и супер лесно решение – обикновен шал. Малко по-сложни са вариантите на J.W. Anderson и Maison Martin Margiela. Разновидности на оби има и в колекциите на Sportmax и Saint Laurent. Изобщо примери за вдъхновение има достатъчно, остава само да се вложи малко фантазия и модна смелост, разбира се.

Етикети: 

Твоето мнение