10 знаменити сватбени рокли – защо и кога

снимки: Reuters; Vogue

Облеклото на булката в сватбения ден е може би най-сложната за избор дреха в живота на една жена. Натоварена със символи – исторически, семейни, стилистични или чисто лични – тази дреха най-точно отразява представата на жената за самата нея, а не рядко – представата на хората около нея или обществото като цяло. В историята на модата са единични случаите, когато знаменитите булки са се осмелявали да нарушат конвенцията и да изберат за този ден дреха, която никой друг не би посмял да облече. Всяка от тях е създала традиция и не случайно следващите девет жени до една са модни икони – не само заради своя избор в сватбения ден.

Кралица Виктория

Благодарение на нея жените започнали да носят бели рокли в сватбения ден. Преди това девойките се женели облечени в най-хубавата рокля, която имат. Кралица Виктория първа се явила пред олтара в бяло и така положила началото на вековна традиция.

Жаклин Кенеди

За своята първа сватба Жаклин избрала рокля не в снежно бяло, а цвят слонова кост, за която отишли 50 метра тафта и два месеца труд. Автор на модела бил семейният дизайнер Рузвелтов Ан Лоув и това станала най-имитираната сватбена рокля на Америка за години напред.

Миа Фароу

За своята сватба с Франк Синатра Миа изобщо не облякла рокля, а предпочела бял костюм с красив жакет с три-четвърти ръкави и пола дълга до коленете.

Биянка Джагър

Този бял костюм на Ив Сен Лоран, състоящ се от бяла макси пола и сако, облечено на голо, е една от най-знаменитите сватбени дрехи в историята. Впрочем славата му не е случайна – подобна дреха би могла да се носи и днес без никакви корекции.

Грейс Кели

Знаменитата актриса, носителка на „Оскар“, се омъжила за принц Рение в рокля като от филм. Това съвсем не е случайно – по онова време актрисите били буквално собственост на киностудиата и носели избрани от тях дрехи дори и в свободното си време. Ето защо сватбената рокля на Грейс била ушита от художничката по костюмите на „Метро Голдуин Майер“ Хелън Роуз.

Одри Хепбърн

За сватбата си с актьора Мел Ферера Одри облякла рокля на любимия си дизайнер Юбер дьо Живанши. И макар че на снимката не личи, обувките й били обикновени бели пантофки, които чудесно подхождали на ефирния модел.

Жаклин Кенеди-Онасис

Роклята на Валентино, с която Джаки сключила втория си брак, станала най-копираната рокля в историята на модната къща. В следващите години дизайнерът я възпроизвеждал за други булки над 20 пъти!

Принцеса Даяна

А това е роклята с най-дългия шлейф в историята на кралските сватби – над 8 метра! Ушита е от David & Elizabeth Emanuel и макар че отразява характерната за времето любов към обемните ръкави и силуети, още тогава е критикувана заради прекалената си пищност.

Кейт Мидълтън

В роклята на Кейт Мидълтън има много символи, неразличими от пръв поглед. Като се започне с избора на дизайнер – британската модна къща Алекзандър Макуин, загубила трагично своя основател, чиято дясна ръка и наследница Сара Бъртън доказа своя талант именно чрез тази рокля. В самата дантела на роклята на Кейт са вплетени всички символи на британското кралско семейство, както и всички цветя от сватбения букет.

Анжелина Джоли


Сватбената й рокля е дело на Atelier Versace и е украсена с рисунките на децата й – необичайно решение, което прави тази дреха абсолютно уникална.

Етикети: 

Твоето мнение