Френският шик на лятото – карето „Виши“

На тайните на френския стил са посветени безброй книги и статии, но все още никъде по света жените не са достигнали умението на французойките да се обличат елегантно и ненатрапчиво. При това - без да имат огромен гардероб. Именно това е и едната тайна на френския стил – качествени дрехи, които не излизат от мода и могат да се носят сезон след сезон. Сред тях карето „Виши“ е безспорен фаворит, актуално вече повече от половин век.

Историята на карето „Виши“ започва през 1850 година в едноименния град във франция, където местните тъкачки измислили нов десен, който представлявал каре, обикновено не много едро, съставено от два цвята, преплетени помежду си, единият от които обикновено е бял. Десетилетия наред това бил любим десен за покривки, чаршафи и всякакъв домашен текстил, за дрехи се използвал сравнително по-малко.

През юни 1959 година Бриджит Бардо се омъжила в рокля на дребно розово-бяло каре „Виши“. На другия ден тя била на корицата на всички издания във Франция. Твърди се, че в понеделника след сватбата всяка втора французойка отишла на работа с карирана рокля. Така започнала модерната история на този толкова весел и летен десен. Днес дрехи на квадратчета има навсякъде – и на модния подиум и по магазините. Цветовете и големината на шарките са различни, но настроението е все същото – лятно по френски. 

 

Твоето мнение