Защо модата обича жените на възраст?

текст: Елица Павлович; снимки: style.com, Wenn.com

Тези дни L’Oreal обяви новото си лице. Това е Туиги – една от най-известните манекенки в света… преди 45 години. В момента Туиги е на 65 и изборът й дори не направи голямо впечатление на фона на съвсем скорошния избор на Celine, в чиято кампания участва 80-годишната култова писателка и бивш редактор на Vogue Джоан Дидиън. Или Saint Laurent, на чиито реклами е 71-годишната певица Джони Мичъл.


Списъкът в последните години стана доста голям. Миналата година Хелън Мирън – красива и на 69 – също стана лице на L’Oreal. Франсоа Нарс избра за първата си рекламна кампания своята муза и любима жена Шарлот Рамплинг, на 68. На този фон Джесика Ланг на 65 е почти млада, избрана за лице на декоративната козметика на Марк Джейкъбс, неин отдавнашен фен. Обърнете внимание, че става въпрос за реклами на продукти за лице – обичайно сниманите на тях модели са 14-годишни славянки без нито една видима пора на лицето и идеално подредени мигли.


Е, вече не живеем в този свят. Днес е модерно да си стар. Колкото повече – толкова по-добре. Дори масовите марки обличат баби за рекламите си, а 93-годишната модна икона Айрис Апфел е ангажирана всеки сезон. Рекламната кампания на Долче и Габана за предстоящия пролетно-летен сезон е вдъхновена от Испания – само че от бабите на Испания, които заемат централно място в нея.
Каква е причината за този интерес на модата към жените на възраст? По света възрастните хора са състоятелни, без ипотеки и деца в домакинството, с много пари за харчене и в този смисъл са сериозен консуматор на модни стоки. Те са и най-бързо растящият демографски сегмент в цивилизования свят. Но главната причина е друга. Жените на възраст имат история зад гърба си, те са „някой“. В нашия дигитален свят една красива снимка отдавна не е достатъчна. Нужна е история, емоция, скандал. Рекламата на Дидиън буквално заля интернет. За Celine е вече без значение дали изобщо ще я пуснат в списанията. Възрастните жени са дами с професия, стил и самочувствие.
Да, у нас жени като тези все още са по-скоро изключение. Но може би някой ден и ние ще остареем така – модата е пример, дори и за това.

Етикети: 

Твоето мнение