Знаеш ли какво е торседор?

Ние не знаехме и ни беше интересно да научим.

Торседор e майстор в изработването на пури. Самото производство на пури и до днес е изцяло ръчен процес – от засяването на тютюна, през отглеждането, съхранението, навиването и опаковането им за продажба – с повече от 90 манипулации. Ролята на торседорите е в избирането на подходящите листа за една пура и да навиването им по начин, по който пурата да е в определен размер (не по-дълга, не по-дебела) и да пропуска достатъчно въздух, за да е удобна за пушене. Майсторството им се състои именно в умелия подбор и навиване на тютюневите листа, за да се постигне балансирано съотношение в силата и аромата на пурата, нейната горимост и естетически вид.

Тази седмица можеш да видиш на живо как се случва майсторското навиване на кубински пури представено от торседор Ниурка Ернандез (Niurka Hernandez). Като професионалист, тя притежава най-високата 9-та  категория за торседор. Идва от град Пинар дел Рио (Pinar del Rio), местността Вуелта Абахо (Vuelta Abajo), а фабриката, в която работи, произвежда определени пури от марките Montecristo, Romeo y Julieta, Hoyo de Monterrey, Vegas Robaina.

Демонстрациите ще се проведат от 12:00 до 20:0 0часа в много от моловете, така че имаш достатъчно възможности да се докоснеш до начина по който се създават така извесните кубински пури:

26-27.11 Premium Cigars & Tobacco Serdika Center
29-30.11 Premium Cigars & Tobacco City Center Sofia
01-02.12 Premium Cigars & Tobacco The Mall
03-04.12 Premium Cigars & Tobacco Paradise Mall
05-06.12 Premium Cigars & Tobacco Bulgaria Mall
07-08.12 Premium Cigars & Tobacco Mall Plovdiv

Етикети: 

Твоето мнение