Историята на перлите Микимото – раят от седеф

текст: Елица Павлович; снимки: mikimoto.co.uk

„Япония – това са перлите. Перлите – това е Микимото“. Тази реклама може да се види в най-скъпите квартали на Токио, но благодарение на патента за изкуствено отглеждане на перли на Кокити Микимото, днес всяка жена може да си купи бижу с перли. Самият Микимото през 1951 година обещал на императора, че ще направи така, че всяка жена по света да има свое перлено колие.
Името на Кокити Микимото е легенда в Япония. Той пръв в света измислил и патентовал технология за отглеждане на изкуствени перли. Естествените перли намалявали застрашително още в края на 19-ти век и само Микимото е онзи, на който дължим запазването на перлите до наши дни.


Микимото се родил през 1858 година в изключително бедно семейство и още на 13 годишна възраст бил принуден да напусне училище, за да изкарва прехраната си. На 17 години той се оженил за девойка с малка зестра, с която направил ферма за отглеждане на стриди. Има поне две легенди за това кога и как Микимото започнал да отглежда перли. Едната твърди, че той сам се досетил за технологията и започнал да прави опити с миди, другата намесва и известен професор от Токийския университет. Така или иначе се знае, че от началото на опитите да отгледа изкуствена перла, до първия резултат, изминали 20 години. Кокити Микимото не се отказал, упорито и постоянно пробвал различни технологии, докато не започнал да добива идеално кръгли бледо розови перли. Но дори и днес само половината миди дават реколта от перли и едва 5% от тях са висококачествени.


Микимото доживял до 96 годишна възраст. Любимата му жена починала млада и той се посветил изцяло на любимата си работа – фермата му станала цял огромен комплекс, с дворец на мястото на родната му къща и нова инфраструктура в целия квартал.
Перлите са загадка от векове насам. Древните предания казвали, че ги прави самият Нептун, че идеалната форма е от Венера, а сиянието и магическата сила – от Луната. В Япония казват, че перлите сами избират господаря си. И също, че който загуби перла, загубва душата си… Затова тези бижута трябва да се избират много внимателно, за да остареят заедно с нас.

Етикети: 

Твоето мнение