Какво се крие зад имената на козметичните компании?

 

Реални личности, реки, градове, продукти, любими хора или химически формули – знаете ли какво крие името на любимата ви козметична марка? Дори когато звучи много странно или прилича на абревиатура, зад името на всяка марка стои история и решение, най-често емоционално и далече от маркетинга. Ето какво означават имената на някои от най-популярните козметични компании:
 

AVON
През 1886 година Дейвид МакКонъл основал в САЩ компанията California Perfume Company. Когато няколко години по-късно посетил родния град на Шекспир Стратфорд-на-Ейвън  (Stratford on Avon) местността наоколо му напомнила за пейзажа около лабораторията му и той решил да промени името на компанията си на краткото и лесно за запомняне име на реката „Ейвън“. По принцип думата Avon е келтска и означава „течаща вода“.


 

Bourjois
Александър Наполеон Буржоа основал едноименната компания през 1863 година. Вдъхновила го неговата близка приятелка Сара Бернар – тя се оплаквала, че тежкият театрален грим буквално „убива“ кожата й.


Clarins
Компанията била създадена през 1954 година от Жак Куртен като Институт за красота. Името изплувало от спомените на Жак, който като дете играл в една пиеса ролята на вестителя Кларанс и от там това станало негов прякор, а по-късно и име на козметичната му компания.
 

Colgate
Компанията носи името на основателя си Уилям Колгейт и е създадена през далечната 1806 година.


 

Estee Lauder
Жозефина Естер Менцер е рожденото име на тази велика жена. Тя израснала в семейството на чех и австрийка в Куинс в началото на ХХ-ти век. Есте е наричали на галено в семейството, а Лаудер била фамилията на мъжа й. Той обаче нямал никакви заслуги за успеха на компанията, която Есте за своя 97-годишен живот успяла да развие до огромна козметична империя.
 

Gillette
Кинг Кемп Жилет е името на основателят на компанията, който измислил и първите ножчета за бръснене за еднократна употреба. Отначало никой не вярвал в изобретението на Жилет, който основал компанията си на 47-годишна възраст. Няколко години по-късно вече бил милионер и доказал, че никога не е късно за ново начало.
 

La Roche-Posay
През 1904 бил основан балнеологичният курорт до термалните извори Ла Рош Позе, но едва през 1975 година водата от тях започнала да се използва за производство на козметика. Уникалното във формулата е голямата концентрация на селен.


 

L’Oreal
В началото на 20-ти век химикът Юджийн Шулер се заел да измисли за жена си трайна и безвредна боя за коса. Нарекъл я L’Aureale (ореол). През 1909 година Юджийн основал компанията L’Oreal  - комбинация от името на боята, която създал и думата l’or (злато).
 

Maybelline
Мейбъл се казвала любимата сестра на фармацевта Т.Л. Уилямс. През 1914 година той създал за нея първата спирала за мигли, за да й помогне да стане по-красива и да спечели сърцето на любимия мъж. Легендата разказва, че Мейбъл се омъжила щастливо. Първата в света спирала за мигли била наречена на нея и на основната съставка – вазелин.
 

Max Factor
Легендарният гримьор се родил в Русия през 1872 година, но в началото на миналия век емигрирал в САЩ. Името му се прочуло благодарение на работата му в киното. В Холивуд нямало нито една актриса, която да не е влюбена в Макс, те били най-голямата му реклама.


 

Nivea
Преди повече от век била открита първата водно-маслена емулсия, наречена eucerit. На нейната основа през 1911 година бил създаден кремът с име Nivea от латинската дума nivius – белоснежен. Кремът в синята кутийка се продава и до днес.


Shiseido
Името се изписва с два йероглифа – ши и шей, които са от китайската „Книга на промените“ и означават „Цени добродетелите на великата Земя, която отглежда новия живот и донася нови ценности“.

Етикети: 

Твоето мнение