Музеят на чантите в Амстердам – лукс и мечти

снимки: tassenmuseum.nl и авторът

Музеят на чантите в Амстердам е единственият по рода си в света и е странно, че пред него няма опашка, както пред останалите музеи в града. Още повече Tassen museum Hendrikje, както е оригиналното му име, се намира на най-известния канал в града – Herengracht, от където всеки турист минава поне по два пъти на ден.

Тази относителна непопулярност на музея е само негов плюс. Разположен в прекрасна стара къща, с красива чайна и частни салони на първия етаж, музеят предлага луксозно преживяване, съответстващо на изключителната колекция, подредена хронологично на останалите два етажа.

Експозицията на музея на чантите е една единствена колекция, събирана в продължение на десетилетия от семейство Hendrikje и наброяваща над 3 000 експоната. Към нея са добавени и 150 чанти, събрани от Феликс Тал.

Днес, когато музеят е известен и авторитетен, модните къщи сами подаряват чанти за експонати – например тази чанта на модна къща Луи Вютон е дарена от компанията специално за музея. Изработена от кожа на крокодил и гущер, тя е толкова скъпа, че директорът на музея лично е пътувал до Париж, за да я вземе и пренесе в специално ушита ленена чанта.


А това е най-старият експонат в музея – мъжка чанта от 16-ти век. По онова време дрехите нямали джобове и мъжете носели личните си вещи в подобни чанти, които събирали абсолютно всичко – от джобните им пари до личната библия.

Тази кожена чанта, покрита с плочки от черупка на костенурка, е произведена в Германия между 1820 – 1830 година и е първата ретро вещ, която семейство Hendrikje купили преди повече от 40 години. Чантата им се сторила толкова красива, че събудила интерес към историята на този аксесоар и положила началото на огромната им колекция.

Интересна е и историята на тази чанта, направена от истинска кожа на леопард. Произведена е в Ботсуана през 1962 година, а само десетилетие по-късно продажбата на предмети от кожа на леопард става нелегална. Днес тази чанта не може да бъде носена публично, защото това се наказва от закона.

Всяка чанта в този музей има своя история. Особено интересен е етажът със съвременните чанти, който едновременно прилича на луксозен магазин, но същевременно подчертава майсторството и въображението на дизайнерите. Повечето експонати там могат да бъдат разпознати без изобщо да се четат табелите и може би това е един от малкото музеи, в които всяка модна маниачка може да се почувства на мястото си – очарована и компетентна.

 

 

Твоето мнение