Дрехи с пеперуди за късмет

текст: Елица Павлович; снимки: vogue.es

Пеперудите дошли на мода благодарение на съпругата на император Наполеон ІІІ. Тя ги смятала за дар от небесата и започнала да ги отглежда в зимната си градина, а след нея същото направили всички благородни дами. От там пеперудата станала любим моден аксесоар, а по-късно и част от десена на дрехите. И така – до наши дни.
Много преди тези събития за пеперудите разказвала митологията – азиатската и скандинавската, те били символи в будизма и християнството.
Пеперудата е символ на любов, щастие и благополучие. Още в религията на ацтеките пеперудите били атрибут на бога на пролетта и любовта.
Нарисувана върху ръката на Христос, пеперудата напомняла за възкресението на душите.
В Китай пеперудата е символ на вечната любов, а подарена за рожден ден на някого е пожелание рожденикът да живее 90 години. В Япония пеперудите символизират семейното щастие, а славяните ги смятали за вестители на късмет и радост.
Напълно обяснимо е защо пеперудите са винаги на мода – дрехи с такива орнаменти или бродерии има всеки сезон и те са неизменно изящни и красиви. Валентино и Матю Уилямсън са сред най-големите почитатели на пеперудите през 2015 година.
Дали за себе си или за подарък, дали дреха или аксесоар – във всеки дамски гардероб има нужда от една пеперуда – за късмет или просто така, за всеки случай.

Valentino

Valentino

Mattew Williamson

Mattew Williamson

Temperley London

Етикети: 

Твоето мнение