Как да познаем дизайнерската чанта?

снимки: vogue.com/Runway

Не по огромните златни букви отпред, разбира се! По принцип обикновено колкото по-голям е надписът, толкова по-вероятно е чантата да е фалшива. Разбира се повечето известни марки имат съвсем лесно разпознаваеми емблеми – лилиите и буквите на Вютон, Горгона-медуза на „Версаче“, двете обърнати едно към друго букви “F” на Фенди или двете G на Гучи са познати на всяка модно грамотна дама. Но има и много по-очевидни признаци, на които модните къщи залагат, за да са сигурни че чантите им ще се разпознават отдалече като сигурен знак за добър вкус.

И макар че по родните улици по-често се срещат имитации, поне можем да оценим дали са добре направени и да знаем кой пръв в модата е измислил даден модел или детайл. Ето на кои дизайнери дължим някои популярни модели:


Алекзандър Макуин и закопчалките-черепи: Цялата символика, свързана с черепи, изначално е свързана с Макуин. Преди него никой не се осмелявал да слага върху дрехи и шалове толкова зловещи илюстрации. Много бързо черепът станал запазена марка на Макуин и днес по тази характерна закопчалка могат да се разпознаят неговите чанти.

Валентино и шиповете – благодарение на така познатите шипове, но в комбинация с ярки цветове и елегантни модели чанти и обувки, модна къща Валентино има рекордни продажби на аксесоари през последните няколко сезона.


Christian Louboutin и конусите - Това пак са вид шипове, но са по-нагъсто и коносуобразни. Те са характерни за чантите и обувките на Лобутен и се срещат почти толкова често, колкото тези на Валентино.

Диор и Гранвил – последното е името на родния град на Кристиян Диор, на който е кръстен специфичният начин, по който е ушита всяка чанта на Диор. Сложно преплетените тегели и леко изместената на една страна дръжка са характерни за модната къща от десетилетия наред и се възпроизвеждат във всяка нова колекция година след година.

Miu Miu и наборите – Кожата за чантите на Miu Miu се шие по такъв начин, че изглежда сякаш плисирана. Всички чанти на марката са моментално разпознаваеми само по това.

Sophie Hulme и металните елементи – Тези чанти са много често срещани по снимките със street style от столиците на модата. Причината е именно в характерните метални елементи около дръжките, благодарение на които няма как да се объркат моделите на Софи.


Цветовете на Гучи – Първата буква G от името на модната къща е най-разпознаваемия символ на марката. Цветовете зелено и червено също са неизбежни. В тези разцветки се произвежда цялата гама от аксесоари на модната къща и всъщност с тях започва историята й.


Louis Vuitton – Всеки знак от десена на Вютон има свой смисъл. Заедно с инициалите на основателя на модната къща – впрочем производител именно на сандъци и чанти за пътуване – започва успеха на Вютон, който семейството поддържа и развива вече пет поколения.

И накрая нека отбележим и единствената модна къща, която по правило не брандира нито дрехите, нито аксесоарите си. Това е Bottega Venetta, чийто дизайнер Томас Майер казва, че единствената му цел е продуктите на марката да се познават безпогрешно само по своето качество. Ако видите чанта като тази, то няма никакво съмнение – тя е оригинална Bottega Venetta, плетена на ръка, струваща петцифрена сума. Това наистина няма аналог.

Твоето мнение