Легендата Converse

снимки: Converse

Думата „легенда“ е напълно достатъчна да опише тези обувки, без при това да е ни най-малко преувеличена. Тази година се навършват точно 100 години от появяването на най-известния модел на Converse – All Star, който и до днес се произвежда без изменения, а това едва ли може да се каже за които и да е други обувки на земята.

През 1908 година Маркиз Милс Конвърс създал своето предприятие за обувки Converse Rubber Shoe Company за производство на удобни обувки с гумени подметки за цялото семейство. Конвърс не бил нов в бизнеса, преди това той дълги години работел в подобни обувни предприятия. Името Converse, впрочем, се произнася с ударение на първата сричка – нещо, което малцина знаят.

През 1910 година фабриката на Маркиз Конвърс произвеждала по четири хиляди чифта обувки на ден, но истинската история започнала през 1915 година, когато Converse, първи в света, започнали да произвеждат обувки за професионалния спорт и се появили легендарните All Star. Известният тогава баскетболист Чък Тейлър имал много голям принос в дизайна на този модел. Именно той измислил кръглото гумено уплътнение отстрани, което да предпазва от удари и контузии и помогнал моделът да стане по-гъвкав и удобен.

След това вече не само всички спортисти, но и всички хора – от учениците до актьорите – носели само All Star. Единствено по време на войната Converse преминали изцяло на военен режим и произвеждали защитно облекло и обувки за всички родове войски.

Едва през 1947 година се появяват първите бели Converse, до тогава те били само в черен цвят. А през 1962 година се появила и „ниската“ версия на All Star, която и до днес е най-популярният модел спортни обувки в света. В момента Converse e собственост на Nike.

С какво се отличават – всъщност най-хубавото е, че те с нищо не се отличават или по-точно различават – всеки чифт Converse си е винаги същия, със същия дизайн и качество – нали това е легендата. Но за да избегнат безкрайното повторение, Converse много често правят колекции с дизайнери и художници и всяка от тях е по своему красива и почти задължително – култова. Ето само няколко:

Chuck Taylor All Star Rubber

Lanvin

Missoni

 

Givenchy

Comme des Garçons

Marimekko 

Converse for The Simpsons

Maison Martin Margiela - особеното на този модел е, че всеки чифт е цветен, покрит отгоре с бяла боя, така че като се носи продължително боята да пада постепенно и отдолу да се разкрива оригиналният цвят.


Какво си заслужава да купим – много лесен отговор – Converse All Star.

Магазин: 

Твоето мнение