Ленът през лятото – вълшебен и незаменим

снимки: Zara; Massimo Dutti

В заглавието няма нищо преувеличено – ленът наистина е уникална материя, която има редица полезни за здравето свойства, така че не случайно е познат на хората повече от десет века.

Първите сведения за производство на лен са от Индия и са датирани от 9 000 години преди новата ера. От там ленът като растение и технологията за неговата обработка се разпространили в Асирия, Вавилон, Египет. Именно от Египет са останали най-много свидетелства – писмени и материални – за широката употреба на лена. Египтяните били толкова изкусни в изработката му, че дори през пет слоя ленени дрехи тялото прозирало дискретно.

Работата е там, че дебелината на ленената нишка се определя от дължината, получена от един килограм ленена прежда. Ако от килограм прежда се изпредат 10 километра нишка – тя е номер 10. Египтяните стигали до номер 240! С този свръх тънък лен те увивали мумиите. Днес технологията за производството му е изгубена и вече никой не може да прави такива деликатни ленени тъкани.

Това обаче не прави лена по-малко популярен. Покривки, бельо, дантели – по света от векове се изработват ленени изделия, които са трайни и устойчиви на гниене – не случайно има запазен лен още от Древен Египет.

Ленените дрехи имат само един недостатък – мачкат се лесно. Това обаче не се отнася до комбинацията на лен с други, по-устойчиви материи. Затова пък ленът е абсолютно екологичен, изключително траен, въздухопроницаем, не се наелектризира, не задържа никакви бактерии и е много хигиеничен. Може да се пере и на най-високите градуси, така че да остане искрящо бял, а след по-дълга употреба и пране става по-мек и приятен за носене. С други думи – идеалната материя за лятото. За щастие всички модни марки предлагат огромен избор от ленени ризи, блузи и панталони, така че е лесно да си изберем.

 

Магазин: 

Твоето мнение