Назаем от мъжете: макинтош и тренчкот

снимки: Burberry; zara; Massimo Dutti

Сред всички заети или направо откраднати от мъжете идеи в дамския гардероб, вероятно тази е най-полезна и незаменима. И дори ако ние с родния климат не можем да оценим докрай преимуществата на непромокаемата връхна дреха, в Англия – родината на макинтоша и тренчкота – това е нещо като национална униформа.

Началото е през 1823 година, когато химикът Чарлз Макинтош случайно изцапал ръкава на лабораторната си престилка с каучуков разтвор. След като забелязал, че платът на това място е станал водонепроницаем, той патентовал откритието си и започнал да произвежда връхни дрехи, които не пропускали влага. Първите модели такива дрехи се появили благодарение на фирмите Burberry или Aquascutum – спорът между тях продължава и до днес.

Второто важно откритие в историята на тази дреха е патентованият от Томас Бърбъри  през 1880 година плат габардин. Именно Бърбъри получил през 1914 година поръчение да измисли и произведе за английската армия връхна дреха, която да топли в окопите. Така се появява прототипът на съвременния тренчкот (Trench означава „окоп“ на английски).

Днес всеки елемент от тренчкота е запазил символичното си „военно“ значение – пагоните на рамената; стегнатите с катарами ръкави, за да не влиза вятър; платките на рамената, за уплътняване срещу протъркване от ремъка на пушката; D-образните халки за закачане на различни полезни неща и специалната скрита кукичка на врата за плътно закопчаване.

Макинтошът обаче също има свое място в колекциите и до днес – той е абсолютно семпъл, няма дори колан, нито някакви допълнителни елементи и е идеален избор за хора с предпочитания към семплата класика.

И накрая не може да не добавим, че макинтошът и тренчкотът са част от дамския гардероб от един век насам (веднага щом технологията за производство на непромокаемия плат позволила той да не мирише неприятно на каучук) и са вероятно най-сниманите дрехи в историята на киното. Освен това няма нито една стилна жена през последните десетилетия, която да не е снимана с любимата си такава дреха. С една дума – класика!

Магазин: 

Твоето мнение