Жълтото – императорският цвят

снимки: style.com; Zara; Mango

Жълтото – цветът на слънцето и топлината. В древен Китай само императорите имали право да носят дрехи в този цвят, за да подчертаят небесния си произход. Никой простосмъртен не можел да носи жълто.
В Европа този цвят имал съвсем друг имидж. Жълтото се приемало за цвят на болестите, лъжата и предателството. В този цвят били дрехите на Юда, Испанската инквизиция изгаряла еретиците в жълти ризи, жълти били позорните еврейски звезди през войната. Едва преди един век жълтото било реабилитирано и намерило своето място в изкуството и в модата.

Днес най-големите опасения по повод носенето на жълти дрехи са свързани с това, че този цвят не отива на всеки. Това обаче също е заблуда. Точно както има оттенък на розовото за всеки, така и всеки има своето жълто – просто трябва да го намери.
Жълтият цвят отдавна е любим на дизайнерите и модните марки. Почти няма колекция, в която този цвят да не присъства и дори като акцент той прави моментално впечатление. По същия начин и в гардероба ни всяка жълта дреха или аксесоар веднага грабват вниманието и променят настроението към лятно, слънчево и безгрижно.

Жълтото е достатъчно видимо носено като моно цвят, но още по-ефектно е в съчетания със сиво, ярко синьо, черно или бяло. На техния фон то изпъква още повече. Ето малко идеи от колекциите за последния сезон и идващата есен.

 

 

 

Магазин: 

Твоето мнение